De ce primește Timișoara bani puțini de la Guvern? Robu, din nou nemulțumit

545

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, este din nou nemulțumit de finanțările oferite de Guvern pentru reparațiile stricăciunilor provocate de furtuna de duminică la școli și gradinite. Potrivit edilului, orașul de Bega primește 2,2 milioane de lei, 10% din necesar. Asta în timp ce altele orașe sau județe afectate de vijelie primesc chiar și 9 milioane de lei, cum este cazul Bihorului.

„La Timișoara, unde Primăria va cheltui 20 de milioane de lei pentru reabilitarea acoperișurilor școlilor din bugetul local, de la bugetul de stat vom primi 2 milioane de lei, in timp ce în județe care au avut parte furtuni, dar unde nu au fost pagube ca în Timișoara, finanțarea de la Guvern este de 5, 9 milioane. Vreau sa fie tratați corect. Constatăm aceste diferențe, care sunt inacceptabile”, se plânge edilul șef.

Primarul spune că el a cerut de la Guvern doar bani pentru a repara strict stricaciunie făcute de furtună.

În oraș au fost doborâți 3.500 de copaci și peste 100 de acoperișuri au fost avariate de vântul puternic.

Aradul primește de două ori mai mulți bani de la Guvern decât Timișul, în urma furtunii de duminică

Un milion și un pic de euro, atât primește județul Arad de la Guvern pentru reparații urgente în urma furtunii de duminică. Acești bani sunt pentru reparații urgente la instituțiile de stat, școli, spitale, grădinițe sau lăcașe de cult. Interesant este că Aradul primește mai mult decât dublu decât județul Timiș, județul cel mai grav afectat în urma furtunii. Acești bani nu au nicio legătură cu reparații la casele particulare, păduri, parcuri etc.

Potrivit unui comunicat al Executivului vor fi reparate sau refăcute 16 spitale, 23 de dispensare, Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, 251 de şcoli şi grădiniţe, sedii de poliţie, unităţi de cult.

„Autorităţile locale din 10 judeţe vor primi suma de 29,816 milioane lei pentru achitarea cheltuielilor urgente necesare pentru realizare de reparaţii şi refaceri pentru grădiniţe, şcoli, muzee, unităţi spitaliceşti şi alte clădiri şi construcţii aparţinând administraţiilor locale”, menţionează Guvernul.

Suma va fi împărţită astfel: judeţul Maramureş – 9,468 milioane lei; judeţul Bihor – 8,728 milioane lei; judeţul Arad – 4,946 milioane lei; judeţul Timiş – 2,24 milioane lei; judeţul Sălaj – 1,634 milioane lei; judeţul Cluj – 1,384 milioane lei; judeţul Bistriţa-Năsăud – 1,055 milioane lei; judeţul Hunedoara – 218.000 lei; judeţul Caraş-Severin – 137.000 lei; judeţul Alba – 6.000 lei.

De asemenea, Guvernul alocă suplimentar 1,585 milioane lei pentru bugetul Ministerului Afacerilor Interne, 170.000 lei pentru bugetul Ministerului Sănătăţii şi circa 4,458 milioane lei pentru bugetul Secretariatului General al Guvernului, sume ce vor fi folosite pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse de furtuni.

Executivul precizează că banii alocaţi Ministerului Afacerilor Interne vor fi utilizaţi pentru înlăturarea daunelor produse unor posturi de poliţie, sedii ale inspectoratelor de poliţie, inspectorate pentru situaţii de urgenţă, ale jandarmeriei, secţii de poliţie, de pompieri, alte imobile şi mijloace tehnice aflate în administrarea acestora. Această sumă va fi distribuită pe judeţe astfel: 1,109 milioane lei pentru judeţul Timiş, 188.000 lei pentru judeţul Arad, 109.000 lei – Maramureş, 65.700 lei – Cluj, 47.000 lei pentru judeţul Sălaj, 40.300 lei pentru judeţul Bihor, 15.000 lei pentru judeţul Alba, 5.000 de lei pentru judeţul Satu Mare, 4.500 lei pentru judeţul Hunedoara şi 1.000 de lei pentru judeţul Bistriţa-Năsăud.

Banii alocaţi suplimentar Ministerului Sănătăţii vor fi utilizaţi pentru repararea acoperişului Institutului de Boli Cardiovasculare din Timişoara, iar suma pentru Secretariatul General al Guvernului este destinată lucrărilor de reparaţii şi refacere a unor lăcaşuri de cult din judeţele Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin şi Hunedoara.

Banii se alocă din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului. Pentru asigurarea sumelor necesare, se suplimentează cu 16,829 milioane lei Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ