De azi, pompierii timișoreni pot interveni pe teren și cu două motociclete medicale. Foto-Video

392

Joi dimineață a fost mare aglomerație de autospeciale de pompieri și de binecunoscutele ambulanțe ale serviciului SMURD, în Piața Unirii. Din fericire nu s-a întâmplat nici o nenorocire în zonă. Mașinile aranjate în careu și militarii în uniforme roșii așteptau o vizită mai deosebită.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), doctor Raed Arafat, a venit în Timișoara pentru a preda în mod festiv două motociclete dotate special pentru intervenții în zone foarte aglomerate sau greu accesibile pentru ambulanțele obișnuite.

Comandantul ISU Banat, inginer Lucian Mihoc, a explicat că este foarte necesară acestă dotare suplimentară pentru a ajunge cât mai rapid la locul unui caz urgent. Inițiativa este comună a serviciului SMURD, dar și a companiilor private ce s-au implicat în această achiziție.

Doctorul Arafat a explicat că cele trei-sașe minute de avans la locul unui accident pot face diferența între viață și moarte. Paramedicul ce ajunge mai rapid poate face manevrele necesare de stabilizare a accidentatului până ajunge mașina cu restul echipei.

Motocicletele sunt dotate cu cele mai noi și performante aparate de resuscitare, sau de repornire a ritmului cardiac. Au de asemenea butelie de oxigen necesară pe teren.

Paramedicii au fost instruiți în mod special pentru astfel de situații. Misiunea lor nu este de a ajunge repede la locul incidentului. Trebuie să conducă defensiv pentru a ajuta și nu de a pune în pericol și pe alții. În afara echipamentului medical vehiculele sunt dotate și cu sisteme moderne de comunicații chiar și cu video-camera de filmare în timp real a tot ce se întâmplă.

„Aceste motociclete sunt dotate cu tot ce trebuie pentru a salva o viaţă, pentru a menţine o persoană în viaţă până la sosirea echipajului de pe ambulanţă. Ele sunt folosite în zonele aglomerate, când nu este o ambulanţă liberă imediat, când ele sunt mai aproape. Sunt dotate cu defribilator semiautomat, cu oxigen, cu trusă de resuscitare, cu anumite echipamente pentru traumă, iar rolul paramedicului pompier care soseşte este de a acorda primul ajutor imediat şi manevrele de resuscitare până ajunge un echipaj mai mare care să preia cazul”, a explicat la Timișoara, doctorul Raed Arafat.

Sistemul funcționează deja cu mare succes în orașe ca București sau Constanța. După orașul nostru, încă două motociclete vor ajunge și la Iași.

Ca un fapt inedit, la momentul festiv au ținut să participe și un grup numeros de motocicliști ce sunt de ani de zile cunoscuți pentru implicarea lor în multe acțiuni de ajutorare a unor cazuri deosebite.

Conducerea ISU Banat, prin comandantul ei, a oferit cu ocazia acestui eveniment, o plachetă festivă, sectretarului de stat, Raed Arafat.

LĂSAȚI UN MESAJ