Dascălii arădeni, umiliți de stat. Ce noi prevederi legislative îi determină să susțină acest lucru

17

IPJ Arad a emis până luni 460 de certificate de integritate comportamentală, majoritatea pentru angajaţii din şcoli. Sindicaliștii din sistemul de educație susțin, însă, că prin acest „demers birocratic” dascălii sunt umiliţi de stat.

Conform reprezentanților Inspectoratului Școlar Arad, 4.700 de angajați care intră în contact cu copiii vor trebui să prezinte angajatorului un astfel de document.

„Dascălii sunt umiliţi cerându-li-se acest document, prin care să ateste că nu au comis infracţiuni sexuale. În plus, eliberarea adeverinţei implică cel puţin două drumuri la ghişeul Poliţiei din Arad, iar unii angajaţi din şcoli vin de la 50 sau 100 de kilometri depărtare. Ei pierd două zile pentru a obţine documentul, dar cheltuielile de transport nu le decontează nimeni. Există deja o birocratizare excesivă în sistem, nu era nevoie de un document în plus pentru a fi puşi oamenii pe drumuri”, a declarat pentru agerpres.ro preşedintele SDI Arad.

Unii profesori susțin că impunerea certificatului poate induce o impresie greşită despre comportamentul dascălilor. Aceștia sunt văzuți ca un potenţiali infractori, nevoiți să-şi probeze nevinovăţia în faţa angajatorului, iar nu statul să le probeze vinovăţia atunci când e cazul.

Legea privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale a intrat în vigoare în luna iulie. Persoanele fizice pot obţine certificat de integritate comportamentală în aceleaşi condiţii în care obţin certificatul de cazier judiciar, respectiv de la orice unitate de poliţie în care funcţionează ghişeu pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar.

Certificatul de integritate comportamentală, care are o valabilitate de şase luni, atestă faptul că persoana în cauză nu a fost condamnată pentru fapte penale de natură sexuală.

Sursa: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ