Daphne Caruana Galizia a murit pentru că a iubit adevărul

348

A fi jurnalist cu adevărat implicat nu este o meserie ușoară în lumea de azi. Daphne Caruana Galizia tocmai a postat un articol pe blogul său despre un caz de corupție care implică un politician maltez. Ca de obicei, prin scrisul ei incomod și nervos, ea și-a exprimat încă odată pesimismul profund în fața acestui flagel local: „Acum există un escroc oriunde te uiți. Situația este disperată.”

La ora 14:35, luni, 16 octombrie, această propoziție pare ciudată și premonitorie. Bloggerul a fost ucis cam treizeci de minute mai târziu în explozia mașinii sale închiriate, care a fost găsită de serviciile de urgență într-un spațiu de lângă calea ferată, la mică distanță de casa ei.

Jurnalista, o apropiată a opoziție, a făcut o specialitate din publicarea de stiri și de bârfe compromițătoare despre clasa politică locală. Blogul ei în limba engleză a fost unul dintre cele mai populare site-uri de pe insulă, adesea mai mult decât ziarele tradiționale, la care ea a contribuit uneori.

Natura criminală a atacului asupra acestei figuri importante a presei locale, care a avut mulți dușmani, nu poate fi pusă la îndoială. Chiar prim-ministrul maltez, Joseph Muscat, care a fost una dintre principalele ținte ale ziaristei Caruana Galizia, a descris imediat actul drept „barbar”. „Astăzi este o zi întunecată pentru democrația și libertatea noastră de exprimare”, a adăugat el, în timp ce insula nu a mai asistat la un asasinat politic din anii 1980.

„Toate acestea seamănă mai mult cu Rusia decât cu Europa”, a declarat deputatul european verde Sven Giegold, care a intervievat în această iarnă pe Caruana Galizia, în cadrul unei anchete controversate. „Pasiunea lui a fost să dezvăluie adevăruri secrete, dar într-o societate destul de îngustă, ca și în Malta, este deosebit de dificilă.”

În ciuda numeroaselor scandaluri dezvăluite de dna Caruana Galizia, Joseph Muscat a fost reales în alegerile legislative din 3 iunie.

Daphne Caruana Galizia masina explozie

LĂSAȚI UN MESAJ