Daliana Tătar a primit o nouă viață! Șansa ei, dincolo de Canalul Mânecii VIDEO

384

Centrul de transfuzii sanguine din Timișoara duce lipsă, în general, de donatori. Motivele sunt diverse și complicate. Dar în cele mai multe cazuri se poate vorbi și de o delăsare și înconștiență a celor ce cu un gest simplu ar putea salva viețile celor în suferință.

Încercați să vă imaginați viața unui tânăr plin de viață, veselie și cu un viitor frumos în față, care află, de pe o zi pe alta, că are o boală extrem de gravă. Ar putea deveni fatală dacă nu se intervine competent și la timp. La 23 de ani, totul pare frumos până afli că trupul nu te mai ajută cum ar trebui. De la o bănuială, până la confirmarea unei boli teribile nu au fost prea mulți pași. Pași trecuți cu întristare de tânăra Daliana Tătar. Dar un transplant a venit la timp și interpreta de muzică populară poate zâmbi din nou.

Povestea a început în anul 2015 cu o simplă durere la umăr. „Am facut tot felul de investigații… până când am făcut în sfârșit un RMN și acel RMN era foarte urât, foarte dur, eram suspectă de limfom osos. Cei de la hematologie mi-au spus că fără biopsie nu pot să își dea seama ce fel de cancer este. S-a făcut biopsia. În timpul cât am așteptat analiza aveam dureri foarte mari în tot corpul și la o săptămână după biopsie am ajuns în urgențe la Spitalul Județean, cu tromboză venoasă profundă la piciorul drept”, povestește Daliana.

„Mi s-a spus că sunt suspectă de leucemie. Am fost transferată de urgență la Clinicile Noi, unde am și rămas. Am parcurs o serie lungă de chimioterapie și mi s-a spus că, fără transplant, șansele mele de recidivă sunt foarte mari”, continuă șirul necazurilor prin care a trecut tânăra. Acum însă poate zâmbi, din nou, din tot sufletul și este dispusă să ajute și alți semeni aflați în aceeași situație.

Căutările pentru un posibil donator care să fie compatibil au fost anevoioase. În țara noastră nimeni nu avea acele date ce ar fi permis transplantul. După lungi căutări a fost găsit acel „frate de sânge”, perfect tocmai dincolo de Canalul Mânecii.

„A fost găsit un donator în Anglia. La noi nu a fost nici o persoană compatibilă. Această bază de date este la nivel național, dar se extinde și la nivel european. I s-a găsit un donator acolo, a donat aceste celule în Anglia, a ajuns o punguță de celule la ea, care a fost administrată printr-o transfuzie. Procedura e simplă”, explică doctorul Valentina Tartan, specializată în astfel de probleme.

„În februarie 2016 mi s-a spus, de la Spitalul Louis Țurcanu, că s-a găsit donator și că voi face transplantul… iar la 1 aprilie 2016 am făcut transplantul de celule stem la același spital. Viața de după transplant e mai frumoasă decât cea dinainte, pentru că sunt 100% sănătoasă, am 100% celulele donatorului și pot să mă laud, am fost cu 0 RH pozitiv și acum sunt 0 negativ. Am preluat, automat, grupa sanguină a donatorului și îi mulțumesc din tot sufletul”, declară, plină de optimism, Daliana Tatar.

Odată cu suferința vine și înțelepciunea și altruimul frumos ce o împinge acum să ajute la rândul său pe alții. „Aș vrea să mă implic tot mai mult în campanii de genul acesta, pentru că vreau ca lumea să fie informată: de la ce înseamnă celulele stem, la ce înseamnă să donezi sânge. Să nu le fie frică să vină să doneze. Celulele stem sunt minuni. Vreau să fac pe viitor spectacole, o strângere de fonduri și vreau, neaparăt, să ajut și Centrul de Transfuzii de Sânge Timișoara, dar si alte spitale”, încheie timișoreanca.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.