Dacă e moca…

202

Scandalul armelor nucleare care ar urma să fie mutate (sau au fost deja) din Turcia în România a încins toţi analiştii şi politicienii. Care mai de care se grăbesc să înfiereze „manipularea ordinară” şi „intoxicarea” venită pe cine ştie ce căi oculte.

Nu vreau să ţin partea nimănui, dar hai să privim faptele. Statele Unite au arme nucleare la Incirlik, în Turcia, ţară cu care nu se află în acest moment în cele mai bune relaţii. Şi atunci e normal să vrea să le mute. Unde anume? Jurnalistul bulgar (cu un CV care l-ar îndreptăţi să vorbească pe această temă) de la Euractiv (altminteri un site credibil, finanţat de Uniunea Europeană), care a lansat „bomba”, spune că în România, bazându-se pe două surse independente.

Acum, nu e un secret pentru nimeni că România şi Polonia sunt cei mai fideli aliaţi ai Statelor Unite în această parte a Europei. Şi atunci, mutarea armamentului nuclear la Deveselu nu ar fi o opţiune tocmai rea. Practic, s-ar muta armamentul dintr-o ţară NATO în altă ţară NATO.

Pe de altă parte, România e semnatară a Acordului de Neproliferare a Armelor Nucleare şi ar fi interzisă chiar şi tranzitarea ţării cu asemenea armament. Dar la fel de de adevărat este că şi închisorile secrete ale CIA, unde se practica tortura, au fost la fel de ilegale. Şi tot le-am avut.

Ministerul Afacerilor Externe neagă informaţia. Să fim serioşi, chiar şi dacă ar fi adevărată, nimeni nu s-ar aştepta să confirme.

Acestea fiind datele problemei, să privim puţin şi din alt unghi. Pentru România, ar fi bine sau rău să avem arme nucleare în ţară? Sincer, eu personal m-aş simţi mult mai în siguranţă dacă le-am avea. Alte ţări se chinuie să-şi construiască tot felul de facilităţi ascunse, cu cheltuieli uriaşe, riscând sancţiuni internaţionale, pentru a se dota cu armament nuclear. Noi l-am primi… moca. Iar dacă ar ajunge într-adevăr în România, sunt convins că şi americanii şi-ar da tot interesul să-şi apere arsenalul. Poate ar face şi niscaiva investiţii, că nu prea s-au omorât până acum. În spiritul parteneriatului strategic pe care îl avem. Şi noi ce facem? Ţipăm ca din gură de şarpe că aşa ceva nu se poate, că nu vrem. De ce să nu vrem, oameni buni, că ne-ar aduce doar avantaje. Şi am avea şi cu ce să ne lăudăm.

Nu cu mult timp în urmă însă, un alt scandal, tot legat de arme, umplea toată presa din România. „Făcătura” grosolană a celor de la Sky News a creat un scandal imens. Dar dacă aceea a fost, de fapt, o manipulare intenţionată pentru a crea o anumită opinie în legătură cu adevărata mişcare, cea de acum?

LĂSAȚI UN MESAJ