Dă cu o mână și ia cu altele! Guvernul pregătește taxarea dură a mai multor profesii liberale

809

Un proiect de lege care prevede taxarea persoanelor care prestează în timpul liber servicii prin intermediul platformelor digitale intră în dezbaterea Camerei Deputaţilor săptămâna viitoare şi are mari şanse să devină lege. Fără a fi supusă dezbaterii publice, iniţiativa legislativă prevede taxarea servicilor oferite prin intermediul platformelor tehnologice de tipul Uber, Taskrabbit, Indiegogo, Airbnb, etc. De precizat este că textul iniţiativei legislative este ambiguu şi nu prevede exact ce tipuri de platforme digitale sunt vizate, scrie capital.ro.

Aici sunt vizaţi, pe de o parte, cei care prestează servicii în timpul liber: şoferi, zugravi, meditatori, traducători; de partea cealaltă sunt vizate şi platformele tehnologice care sunt obligate să-şi creeze suporturi locale în România şi să-i verifice pe cei care oferă astfel de servicii, scrie startupcafe.ro, citat de Capital.

Potrivit expunerii de motive, iniţiativa vizează platforme de tipul Uber (cea mai cunoscută platforma tehnologică de transport persoane, în România), Taskrabbit (dacă dorim să apelăm la serviciile unui tâmplar sau instalator), Indieqoqo (dacă avem o idee de afacere şi căutăm finanţare gratuită),car2qo (închirieri auto),airbnb (închirieri de locuinţe/spaţii rezidenţiale), freelancer (servicii de programare, traducere, scriere), 3dhubs (imprimare 3D), vizeat (produse alimentare gătite în casă la comandă),farmlink (închirieri maşini agricole), RelayRides (servicii de închirieri maşini), etc.

„Fiind într-o continuă dezvoltare, economia de acces va absorbi o mare parte a forţei de muncă şi va da naştere unui număr de actori economici majori. Cu toate acestea, economia de acces ridică probleme juridice, deoarece serviciile prestate pe pieţele online peer- to-peer nu se încadrează perfect în modelul afacerilor tradiţionale. Este nevoie de definiţii şi reguli clare pentru asigurarea riscurilor la cel mai mic cost, impozitarea tranzacţiilor, drepturile şi obligaţiile furnizorilor şi utilizatorilor”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ