Cum te cheamă, pui de Stalin? Ana și Gheorghe, tovarășe președinte!…

1691

Gheorghe Gheorghiu-Dej a murit pe 19 martie 1965.
A fost liderul comunist al României din 1948 până la moartea lui și președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 21 martie 1961 – 18 martie 1965.

Gheorghe Gheorghiu s-a născut la 8 noiembrie 1901, la Bârlad,  într-o familie de muncitori.
În 1926, s-a căsătorit, la Galați, cu Maria Stere Alexe, fiica unui sifonar.

Influența politică sovietică din timpul lui Stalin s-a exercitat prin liderii de partid în frunte cu Gheorghe Gheorghiu-Dej, perceput în toate mediile ca un lider animat de convingeri staliniste puternice, spune Wikipedia.
Influența economică sovietică s-a materializat prin crearea companiilor mixte SovRom, prin care economia română a fost transformată după modelul economiei planificate centralizate sovietice.
La nivel politic, toate inițiativele românești trebuiau să aibă aprobarea lui Stalin.
Gheorghiu-Dej a manevrat de așa natură tendințele antisemite ale liderului de la Kremlin din ultima parte a vieții sale, pentru a obține permisiunea de epurare din partid a liderilor de origine evreiască, acuzați de „cosmopolitism”.
În această acțiune, Gheorghiu-Dej s-a bazat pe Departamentul Securității Statului, creat cu sprijinul sovietic.
Mișcarea lui politică s-a înscris în cadrul mai general al epurărilor Proceselor de la Praga și al Complotului doctorilor de la Kremlin.
În România, fusese instaurat un regim penitenciar asemănător Gulagului sovietic, principalul lagăr fiind cel al Canalului, înființarea căruia fusese personal sugerată de Stalin.

Gheorghe Gheorghiu-Dej a murit în 1965 de cancer la ficat.
Au existat numeroase zvonuri cu privire la o iradiere intenționată a liderului comunist în timpul ultimei sale vizite la Varsovia.
Ion Mihai Pacepa aducea un argument în favoarea teoriei iradierii lui Dej, reproducând afirmațiile lui Nicolae Ceaușescu, care îl informase despre cei „zece lideri internaționali pe care Kremlinul i-a ucis sau a încercat să-i ucidă”.

Trupul îmbălsămat al lui Gheorghiu-Dej a fost depus într-un mausoleu din Parcul Libertății din București.
După 1990, trupul lui a fost exhumat și reînmormântat în cimitirul Bellu (Șerban-Vodă), câteva alei mai sus de mormântul lui Aurel Vlaicu și a câtorva mari generali români (intrarea dinspre Bd. Olteniței a cimitirului).
Numele lui Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost purtat o perioadă de timp de Universitatea Politehnica din București și de orașul Onești.
De asemenea, orașul rusesc Liski a purtat, în perioada 1965-1990, numele de Georgiu-Dej (Георгиу-Деж).

Un amănunt picant este modul cum numeroși activiști importanți ai Partidului Comunist Român își botezau odraslele.
Astfel, Chivu Stoica, Leontin Sălăjan și Teohari Georgescu și-au botezat fiicele cu numele de Ana în privința considerației pe care aceștia o purtau Anei Pauker.
În mod similar, Emil Bodnăraș, Gheorghe Apostol, Iosif Chișinevschi, Ghizela Vass, Alexandru Sencovici și Vasile Vîlcu și-au botezat băieții cu numele de Gheorghe în semn de apreciere a lui Gheorghe Gheorghiu Dej, mai spune Wikipedia…

1 COMENTARIU

  1. Deci si din acest articol reiese ca a exista in Romania o „ev reime comunista” ? Fondtoarea comun ismului international. Stalin dupa ce s-a vazut cu „sacii in caruta” dupa cel de-al doilea razboi mondial…. s-a descotorosit de „jidanimea comunista” care-i facuse „lobby” in timpul razboilui in SUA. Dr de fapt „jidanimea” din SUA intotdeauna a ajutat si pe Lenin si pe Stalin la construnctia comunismului in URSS. Bechtell ar fi un exemplu.

LĂSAȚI UN MESAJ