Cum l-a salvat cetățenia austriacă de la moarte, pe un tânăr din vestul țării. Medic: „În România am epuizat toate variantele”

1252
grava in sala de garda a Unitatii de Primiri Urgente a spitalului Floreasca din Bucuresti, vineri 13 februarie 2009.

Un pacient în vârstă de 31 ani, care suferă de o boală rară, a recurs la o ultimă soluție pentru a trăi. Dr. Lavinia Davidescu, medicul primar pneumolog din Oradea, care l-a avut în grijă, a mărturisit că cetățenia austriacă l-a salvat pe tânărul român de la moarte, după ce epuizase toate variantele de tratament pe care le avea în țară.

Fibroza idiopatică este o boală pulmonară rară, adesea subdiagnosticată. Dacă nu este tratată la timp, pacienții mor cu zile în maxim 3 – 5 ani prin insuficienţă respiratorie. În România, de abia din mai anul trecut există tratament medicamentos pentru acești bolnavi, dar nu este decontat pentru toți pacienții cu această afecțiune.

Cei care sunt depistați în faze tardive și au o capacitate respiratorie sub 30% nu beneficiază de decontare din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), nu au acces nici la transplantul pulmonar în România, căci la noi nu se face, și riscă să moară cu zile. 60% dintre pacienții români cu fibroză idiopatică sunt sortiți morții înainte de vreme.

Dr. Lavinia Davidescu, medic primar pneumolog de la Spitalul Clinic Municipal „Gavril Curteanu” din Oradea a povestit cazul tânărului cu fibroză idiopatică confirmată bioptic, pe care îl avea în evidență de 3 ani. În urma unei hernii subaxilare a plămânului, medicul se temea că va face pneumotorax, șansele de supraviețuire a acestuia scăzând pe zi ce trece.

,,Acestui pacient i-am făcut indicația de transplant în urmă cu doi ani, iar la sfârșitul lui 2017 i-am spus că dacă nu va face transplantul îl văd mort. În acest moment trăiește pentru că și-a cumpărat  timp de câteva luni medicamentul și pentru că apoi și-a schimbat jobul, și-a schimbat cetățenia ca statul austriac să-i susțină oxigenoterapia și medicația. Acum trăiește, este activ, iar medicația o primește din mai anul acesta din Viena. Am reușit cu el să ajungem foarte aproape de transplant, asta după ce am încercat toate variantele în România și le-am epuizat”, a declarat dr. Lavinia Davidescu, medic primar pneumolog.

Tânărul avea deja un stadiu sever al bolii, capacitatea sa pulmonară era sub 30% și deci nu beneficia de gratuitatea tratamentului în România, fiindcă potrivit specialiștilor pneumologi, cele două medicamente indicate în fibroza idiopatică sunt compensate în țara noastră de abia de anul trecut din mai, dar nu și pentru cazurile severe.

,,Avem criterii de indicații a unei medicații scumpe, care se prescrie de obicei de către o echipă multidisciplinară. Niciun medic nu-și ia responsabiliatea s-o prescrie singular. Dar cazurile acestea, de multe ori se depistează tardiv și ies din indicații. În alte țări au fost extinse indicațiile. În România au rămas cantonate într-o zonă inițială a bolii. În fibroze, 60% din cazuri pe care le identificăm sunt tardive și nu intră în indicația de medicația de genul acesta”,a declarat prof.dr. Florin Mihălțan, medic penumolog la Institutul ,,Marius Nasta” din Capitală.

Tratamentul lunar al unui bolnav de fibroză idiopatică ajunge la 2000-3000 de euro pe lună și include medicația, plus oxigenoterapia, care este și ea parțial decontată de către CNAS. Pacienții cu această boală rară fac insuficiență respiratorie severă, astfel că un singur concentrator de oxigen decontat acasă de către statul român este insuficient.

Citește mai mult pe dcmedical.ro

LĂSAȚI UN MESAJ