Criză de şoferi profesionişti. Transportatorii vor reducerea vârstei la 18 ani pentru obţinerea permisului

438

Criza acută de şoferi profesionişti afectează competitivitatea transportatorilor români şi trebuie tratată ca o prioritate naţională. Uniunea Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită autorităţilor măsuri urgente pentru formarea vocaţională a tinerilor de la vârsta de 18 ani ca şoferi profesionişti.

Cu toate că salariile lunare pe transport internaţional ajung de cele mai multe ori la peste 1.000 de euro pe lună, şi de cele mai multe ori chiar aproape de 2.000 de euro pe lună, pe piaţa locală există o criză acută de şoferi profesionişti, cu toate că aceştia câştigă de cel puţin dublu faţă de salariul mediu net pe economie.

Transportatorii rutieri – companii multinaţionale ca şi companii cu capital românesc se confruntă cu lipsa de şoferi profesionişti, având camioane care nu pot fi operate pentru că nu sunt şoferi disponibili pe piaţă.

UNTRR a solicitat modificarea cadrului legal pentru a se permite tinerilor, de la vârsta de 18 ani să devină şoferi profesionişti, existând îngrijorarea că actuala lipsă de şoferi profesionişti ar putea fi cauzată şi de legislaţia românească care stabileşte vârsta minimă de 21 de ani pentru permisele de conducere de categoriile C şi CE în conformitate cu prevederile Directivei 2006/126/EC referitoare la permisele de conducere – pentru că după absolvirea educaţiei secundare (liceului), tinerii cu vârste între 18 şi 21 de ani caută alte oportunităţi de angajare şi nu îşi mai schimbă opţiunile ulterior pentru a deveni şoferi profesionişti. Comisia Europeană a răspuns UNTRR că nu s-ar opune ca România să aplice vârsta minimă de 18 ani precizată de Directiva 2003/59/CE referitoare la formarea şoferilor profesionişti, prin derogare de la prevederile Directivei 2006/126/EC referitoare la permisele de conducere, aşa cum procedează şi alte State Membre.

1 COMENTARIU

  1. nu este frate nici o criza !avem soferi sa dam sin la altii! mariti voi salariile si o sa vedeti cum dispare criza! sunteti inconstienti numai sa va ganditi sa dati unui tanar de 18 ani un asemenea mastodont pe mana!asta mai lipsea din tara asta sa vad putoi de 18 ani la volanul unui tir!sunteti redusi mintal!

LĂSAȚI UN MESAJ