Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara le ia apărarea politicienilor: „Nu îi putem trata pe toţi ca pe o hoardă de infractori”. Cu ce propunere vine

147
marilen pirtea

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara se laudă cu faptul că a găsit metoda prin care lucrările de doctorat ale politicienilor, şi nu numai, să nu mai fie suspectate de plagiat. Astfel, Marilen Pirtea anunţă că va fi înaintat Senatului universităţii un proiect de metodologie care să aibă ca scop înlăturarea oricărui semn de întrebare asupra tezelor de doctorat şi a lucrărilor ştiinţifice, indiferent că autorii fac parte din clasa politică sau alt grup profesional.

Rectorul UVT consideră că instituţia pe care o conduce nu are nevoie de aceste măsuri, pentru că, de câţiva ani, toate tezele de doctorat sunt verificate cu un program antiplagiat înaintea susţinerii lor, dar crede că noua metodologie ar putea să funcţioneze ca un program pilot pentru toate universităţile româneşti.

De asemenea, Marilen Pirtea mai atrage atenţia asupra faptului că, din punctul său de vedere, nu este în regulă să spunem că România este o ţară de hoţi. „Nu, nu îi putem trata pe toți ca pe o hoardă de infractori, plecând de la „prezumția de vinovăție”.  Principiile de corectitudine academică se aplică tuturor, legea trebuie să fie lege pentru toți. Unde ne oprim cu „prezumția de vinovăție”? După ce reanalizăm tezele de doctorat ale politicienilor, trecem la cei din economic, juridic, arte, sociologie, matematică, informatică, teologie…? Nu este în regulă să spunem că toți politicienii sunt plagiatori, că toți medicii iau mită, că toți avocații fac trafic de influență, că toți profesorii practică furtul intelectual. Riscăm să transformăm totul într-o vânătoare de vrăjitoare. Nu, România nu este o țară de hoți. România este o țară frumoasă… dacă ne uităm și spre cei care lucrează bine„, consideră Marilen Pirtea.

În încheierea comunicatului de presă transmis în această dimineaţă presei, rectorul UVT se laudă cu faptul că „politicul nu dictează mediului universitar ce să facă, cel puțin nu Universității de Vest din Timișoara. Cel mult, dacă se vrea util, politicul poate să lucreze alături de mediul academic în promovarea unor măsuri menite să genereze rezultate pozitive„.

LĂSAȚI UN MESAJ