Creşterea salariilor medicilor, un imens balon de săpun? Cei mai mulţi nu vor beneficia de majorări!

1678

Guvernul promite majorări salariale substanţiale în sănătate, însă majoritatea medicilor nu vor beneficia de ele. Două treimi dintre doctorii din România nu vor primi niciun ban în plus la salariu, fiindcă sunt nebugetari. Mulţi dintre ei sunt medici de familie.

Potrivit unui comunicat al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, reprezentanţii asociaţiilor județene de medicina familiei din toată țara îşi exprimă nemulțumirea profundă pentru nepăsarea vădită a guvernanților și disprețul cu care este tratat întregul segment al medicinii primare,ajuns la un nivel inacceptabil.

„Dezinformarea populaţiei privind creşterile veniturilor din medicină nu mai poate fi tolerată. Statul român pretinde că medicina este o prioritate, în timp ce atenția se îndreaptă exclusiv spre medicii din sistemul bugetar. În realitate, medicii nebugetari, mai bine de două treimi din medicii țării, nu se regăsesc în măsurile anunțate! În spitale lucrează aproximativ 13.000 de medici din aproximativ 45.000, câți mai are această țară. În România mai lucreaza însă și 11.800 de medici de familie, câteva mii de medici în ambulatorul de specialitate, plus asistenții medicali din cabinetele tuturor. Chiar dacă politica guvernelor ultimului deceniu a fost teoretic aceea de a folosi mai judicios serviciile spitaliceşti şi de a stimula asistența medicală primară și ambulatorie, în realitate s-au înregistrat progrese nesemnificative până în prezent în ceea ce priveşte punerea în practică a acestor obiective.

În ciuda demersurilor repetate făcute la toate nivelurile decizionale de către organizaţiile naţionale reprezentative ale medicilor de familie, acestea au fost ignorate, ca şi cum 25% din medicii şi asistentele din România nu fac parte din sistemul public de sănătate, nu oferă tot servicii de interes public.Aşa-zisa creştere cu 8% a finanţării în asistența medicală primară nu acoperă nici măcar plățile utilităţilor, nicidecum o suplimentare a veniturilor personalului medical! Suntem împinși la emigrare? Cine va mai asigura medicina în mediul rural și zonele izolate ale României?

Rapoartele oficiale ale CNAS demonstrează că la nivelul cabinetelor de medicina familiei și în centrele de permanență se rezolvă 80% dintre nevoile medicale uzuale ale populaţiei. În 2014, din totalul de 140.628.522 servicii medicale decontate de CNAS, 79,32% au fost efectuate de medicul de familie, 15,82% în ambulatoriuși 4,86% în spitale. Cifrele sunt similare în 2015. Veniturile cabinetelor provin în procent covârșitor din contractele impuse de CNAS, iar dezvoltarea cabinetelor este împiedicată de măsuri restrictive, impuneri birocratice şi administrative absurde. Se întreține confuzia voită între venitul cabinetului şi venitul medicului, pentru a crea tensiuni, în timp ce de peste 20 de ani se cunosc prea bine eforturile financiare necesare întreținerii cabinetelor (salariile angajaților, contracte, abonamente etc), deși în realitate, medicina de familie este singura specialitate care asigură accesibilitatea serviciilor medicale pentru întrega populaţie a ţării”, se precizează în comunicatul SNMF.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ