Copiii cu nevoi speciale învață într-o clădire nouă! A fost inaugurată la Centrul pentru Educație Incluzivă Foto – Video

876

Astazi, la Lugoj, a avut loc un eveniment important pentru o serioasă instituție de învățâmânt de o factură cu totul specială. La Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca”, din Lugoj activitatea școlară se împletește armonios cu grija sporită pentru copiii ce au nevoi mai deosebite pentru integrarea în societate.

Printr-un proiect aprobat cu mai mult de un an în urmă, Consiliul Județean Timiș a asigurat fondurile necesare pentru o nouă clădire atât de necesară unității de învățământ. De serviciile Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” Lugoj beneficiază copiii școlarizați în instituție, cât și cei integrați în școlile de masă care au nevoie de terapii specifice. Având în vedere faptul că în ultimii ani ponderea copiilor cu deficiențe severe, profunde și asociate este tot mai mare, sunt necesare activități recuperatorii specifice, pentru a-i pregăti pe copii pentru situaţii de viaţă, pentru a le forma abilităţi menite să le asigure o cât mai bună integrare socio-profesională.

Profesoara Viorica Paraschiv, director al Centrului a explicat cu amănunte despre importanța acestui tip de educație.

Lucrările de proiectare și execuție au început în 2017, suma cheltuită pentru acest obiectiv de investiții fiind de 805.012 lei, fonduri din bugetul Consiliului Județean Timiș, destinate construcției clădirii și finisajelor interioare și exterioare.

Noul corp de clădire are o suprafață de 402 m 2 , fiind construit pe un singur nivel. În vederea asigurării unui mediu de activitate stimulativ, noul corp de clădire cuprinde: o sală destinată cabinetului de kinetoterapie; o sală destinată atelierului de creație; o sală destinată atelierului de tâmplărie, inclusiv activităților de preprofesionalizare; o sală pentru ludotecă/ stimulare senzorială; un cabinet pentru terapie logopedică. Acestora li se adaugă o cameră tehnică, două vestiare și două băi.

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” Lugoj școlarizează copii cu deficiență mintală și oferă, în mod gratuit, servicii de terapie logopedică, kinetoterapie, asistență socială și medicală. În cadrul instituției funcționează o Comisie Internă de Evaluare, care asigură servicii de evaluare şi orientare pentru copiii din estul județului Timiș. Este vorba atât de copiii cu deficiențe care necesită școlarizare în respectiva instituție, cât şi de copiii cu dificultăți de învățare, care trebuie sprijiniți pentru a fi integrați în învățământul de masă.

Oferta educațională cuprinde: consiliere psihologică și psihopedagogică; activități școlare raportate la nivelul de dezvoltare psihoindividuală a elevilor; asistență socială; activități extrașcolare care să-i pregătească pentru o bună integrare în societate; terapie logopedică, ludoterapie, kinetoterapie, artterapie și terapie ocupațională; activități de relaxare și petrecere a timpului liber în mod plăcut și util; structuri de sprijin educațional pentru integrarea elevilor în învățământul de masă; orientare școlară și profesională.

Evenimentul a îmbracat un caracter sărbătoresc de suflet. Dintre invitații de onoare, mai mulți au activat cu diverse prilejuri la această școală. Pot fi nominalizați actualul primar al municipiului Lugoj, Francisc Boldea sau chiar președintele Consiliului Județean, Călin Dobra.

Fosta directoare a Centrului, profesoara Valeria Dău Gaspar a amintit de activitatea de începuturi ale școlii și de realizările din anii trecuți.

Rolul dascălului este extraordinar de important în aceste școli. Așa cum s-a pomenit aici, la marile școli de renume din Lugoj, elevii pot învăța și singuri dacă prind repede materia. Dar aici fiecare elev are nevoie de o supraveghere atentă și diferențiată pentru fiecare caz în parte.

Din parte Inspectoratului Școlar Județean, Halasz Ferenc inspector șef adjunct, a descrețit frunțile prin butada că se află în acest caz în postura mai ușoară de a fi la o școală unde banii vin din alte surse. Dânsului nu i-a rămas decât obligația de a mai tăia din posturi.
De măine, copii se vor bucura din plin de această nouă facilitate școlară de care au nevoie deosebită.

LĂSAȚI UN MESAJ