Cooperarea NATO-UE rămâne motorul deciziilor din spațiul euro-atlantic

110

În aceste zile are loc la Bruxelles una din cele mai importante adunări a șefilor de stat implicați în alianța nord-atlantică. Acum că lucrările încă nu sunt finalizate senatorul timișorean Nicu Fălcoi face la cald o scurtă punere în temă a celor întâmplate în prima zi. Departe de a fi o analiză completă, cele câteva opinii fac mai ușor de decodat cele ce nu se spun în astfel de întâlniri la nivel înalt. Din experiența dublă a dânsului atât ca fost militar, dar și ca actual politician este un punct de vedere pertinent.

Am luat act cu satisfacție de rezultatele reuniunii NATO la nivel înalt de la Bruxelles, Alianța înregistrând un progres notabil în dezvoltarea unei apărări coezive, solidare și credibile pentru toți aliații.

Efortul NATO din ultimii ani trebuie apreciat prin prisma deciziilor luate ieri în domenii strategice importante pentru viitorul nostru mai sigur. Aceasta este dovada că, în ciuda unor diferențe de perspectivă, dialogul transatlantic și cooperarea NATO-UE rămân motorul deciziilor din spațiul euro-atlantic.

La nivel politic, NATO a demonstrat că are voința politică necesară să implementeze abordarea cuprinzătoare, de apărare 360 o și de echilibru între zonele de nord și de sud (regiunea Mării Negre) ale flancului estic. Pentru prima dată, NATO a decis să definească războiul hibrid ca potențial subiect de decizie pentru aplicarea Articolului 5 privind apărarea colectivă. Din acest moment, toți aliații vor putea beneficia de sprijinul NATO și, în același timp, s-au angajat să contribuie la efortul colectiv de combatere a unei eventuale agresiuni de natură hibridă.

Apreciez, de asemenea, rezultatul extrem de încurajator privind angajamentele aliaților de a crește progresiv cheltuielile și bugetele pentru apărare. Pentru prima dată, în cadrul NATO se constată o stopare a declinului fondurilor alocate pentru apărare, iar, în perspectivă, bugetul însumat al aliaților va cunoaște o creștere de peste 250 miliarde dolari până în 2024. România, prin acordul politic multianual pentru apărare de minim 2% din PIB, și-a câștigat un loc apreciat de toți aliații.

Salut Inițiativa NATO pentru Operaționalizare (NATO Readiness Initiative), anunțată în Declarația finală de ieri și susțin obiectivele de asigurare a contribuțiilor naționale pentru Planul ”30-30-30-30” (30 vase de luptă, 30 batalioane și 30 escadrile aeriene gata de acțiune în 30 de zile), plan care vizează o contribuție suplimentară ce va susține forțele NATO în diferite misiuni.

Un capitol aparte evidențiat cu ocazia reuniunii au fost progresele înregistrate în asigurarea securității Regiunii Mării Negre. NATO a finalizat evaluarea strategică pentru regiunea noastră, a aprobat o strategie aeriană cuprinzătoare și s-a asigurat că activitatea de instruire și exercițiile militare vor continua ca parte a planului de descurajare.

În același context încurajator se înscrie și aprecierea reliefată în Declarația finală privind propunerea României de a găzdui un comandament pentru componenta terestră la nivel de corp de armată. Acest angajament al României va asigura o mai bună coordonare a apărării colective pentru România și aliații din regiune, dar ne și obligă să accelerăm eforturile pe plan național pentru modernizarea Armatei și a infrastructurii și pentru elaborarea unei strategii naționale pentru reziliență. Aceasta este o obligație pentru orice țară gazdă.

Politica haotică în domeniul investițiilor, în special în infrastructura strategică, vulnerabilitățile interne, corupția la nivel înalt și derapajele confirmate privind statul de drept sub guvernarea PSD-ALDE nu oferă însă premisele cele mai bune pentru a implementa eficient, rapid și fără costuri suplimentare un asemenea angajament.
Îmi exprim și pe această cale speranța că susținerea aliată pentru acest proiect va determina actuala putere de la București să își revizuiască rapid abordarea unor priorități de natură strategică și să revină la practicile de bună guvernare promovate pe plan european.

Nu în ultimul rând, apreciez în mod deosebit angajamentul NATO pentru susținerea integrității teritoriale a partenerilor, în special Republica Moldova, Georgia și Ucraina, pentru parcursul lor în dezvoltarea cooperării cu aliații, precum și apelul făcut către Federația Rusă de retragere rapidă a trupelor sale din aceste țări.
USR va susține în plan legislativ și la nivel public implementarea acestor obiective ale NATO și implicit ale României, va promova relația transatlantică și asigurarea unei complementarități NATO-UE în beneficiul tuturor cetățenilor europeni.

Libertatea, prosperitatea și securitatea noastră nu pot avea alte surse de realizare în afara unei relații transatlantice bazate pe valori și a unui parteneriat strategic NATO-UE pentru viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.