Controale drastice la frontiere. Nu sunt vizaţi doar refugiaţii, ci şi importurile de legume şi fructe

69

Mişcarea refugiaţilor şi pătrunderea ilegală în ţara noatră a celor 60 de migranţi, prinşi săptămâna trecută, au pus autorităţile în alertă. Graniţele de vest a României sunt păzite cu stricteţe de poliţiştii de frontieră, ajutaţi de jandarmii timişoreni.

Însă riscul de pătrundere ilegală în ţară nu vine doar din partea migranţilor, ci şi a… legumelor şi fructelor.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a dispus Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) să demareze controale la frontiere în cazul fructelor și legumelor care intră în România, nu doar pe partea de reziduuri, ci și pe cea de produse chimice, pentru că „trebuie să facem tot ceea ce este posibil pentru a proteja consumatorul și producătorul român”.

„Știm cu toții că sunt mari probleme cu ceea ce pătrunde în țară pe fructe și legume, la prețuri mici, și care nu răspund cerințelor. Am avut discuții cu producătorii și cu Autoritatea Veterinară și este cert că trebuie să facem tot ceea ce este posibil pentru a proteja consumatorul și producătorul român. În acest sens, am dispus la ANSVSA, pentru că am în coordonare ANSVSA, să declanșeze controalele la frontieră. Prima reacție a fost că o astfel de analiză, după ce se prelevează, durează 20 de zile. Am zis că este probabil o glumă, pentru că în 20 de zile camioanele s-au descărcat, marfa a fost vândută și populația a fost deja afectată de aceste produse nesănătoase. Ulterior, au revenit și au spus că o să accelereze acest proces”, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, adăugând că răspunsul în cazul unei probe nu ar trebui să dureze mai mult de două zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.