Condițiile de muncă i-au scos în stradă! Protest al angajaților ENEL, la Timișoara. Au venit din patru județe. Foto-video

4171

Angajații ENEL au ieșit, joi după-amiaza, în stradă, pentru a-și striga nemulțumirile legate de condițiile de muncă.

Protestul a început la ora 15.00, când oamenii au venit cu mic cu mare să-și strige nemulțumirea în fața sediului central al companiei de electricitate. Înarmați cu pancarte, vuvuzele și un megafon, angajații ENEL din județe precum Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara au decis să nu mai tacă până când nu vor fi auziți de cei din conducere.

Oamenii acuză o serie de probleme pe care le suportă de mai bine de trei ani de zile. Ei spun că în tot acest timp au făcut o serie de hârtii și memorii pe care le-au transmis conducerii ENEL, însă nu au fost luați în seamă.

Principalele nemulțumiri ale angajaților sunt legate de degradarea continuă a relațiilor de muncă. Salariații sunt nemultumiți de condițiile de muncă, de faptul că patronii italieni au dat afară pana acum sute de angajați, fără sa mai recruteze personal în ultima vreme. Astfel, cei rămași spun că sunt exploatați și fără a primi salarii mărite, în condițiile în care volumul de muncă la care trebuie să facă față este dublu.

Ce spune conducrea E-Distibuție Banat?

Într-un comunicat remis redacției în cursul după amiezii, conducerea E-Distibuție Banat ține să precizeze următoarele:

„Companiile E-Distributie au fost dintotdeauna preocupate să fie angajatori competitivi pe piață, pentru a consolida satisfacția angajaților și clienților.

În acest context, compania a redefinit la începutul anului 2017 sistemul de salarizare, care era unul învechit.

Noul sistem pune bazele pentru atragerea angajaților tineri, care sunt dezavantajați în vechiul sistem, întrucât sporurile de vechime și de loialitate li se aplică în mică măsură. În noul sistem, aceste sporuri sunt incluse în salariul de bază.

Acest model a fost acceptat pe parcursul negocierilor de către toate sindicatele companiilor E-Distribuție, respectiv Muntenia, Dobrogea și inclusiv cele din Banat, care au semnat procesele verbale la etapele de negociere pe parcursul acestui an. Cu toate acestea, documentul final a fost semnat la finalizarea negocierilor doar de către sindicatele din regiunile Muntenia și Dobrogea.

Ca atare, în societățile E-Distribuție Muntenia și E-Distribuție Dobrogea din România sistemul se aplică deja și are următoarele rezultate:

–       Venitul pe salariat a crescut, majorarea fiind mai mare pentru electricieni și dispeceri și mai mică pentru TESA

–       Nu există scăderi de salarii

–       Bonurile de masă se majorează față valoarea standard, în două etape

 Deși reprezentanții sindicali din cadrul E-Distribuție Banat nu au semnat documentul final de închidere a negocierilor, am continuat și continuăm să manifestăm deschidere și dorința de a coopera cu sindicatele pentru a ajunge la un acord convenabil pentru ambele părți. Din păcate, sindicatele E-Distribuție Banat au fost extrem de inflexibile și au continuat să solicite majorări de salarii semnificative și nesustenabile pe termen lung. Ne menținem promisiunea de a fi deschiși dialogului și dorim să ajungem la o soluție amiabilă pentru acest dezacord, care nu e benefic nici pentru angajați, nici pentru clienții noștri. Noul sistem salarial a fost deja aplicat în celelalte societăți E-Distribuție (Muntenia și Dobrogea), unica excepție fiind E-Distributie Banat.

Pentru a evita orice fel de confuzii, dorim să precizăm că acest diferend nu este legat în niciun fel de modificările aduse recent Codului Fiscal de catre autorități. În ceea ce privește aceste modificări, compania intenționează să găsească soluții astfel încât atât salariile angajaților cât și compania să nu fie afectate negativ.”

LĂSAȚI UN MESAJ