Superconcert simfonic, la Filarmonica Banatul Timişoara, cu Verdi şi Rahmaninov

165

Vineri 24 noimbrie, de la ora 19.00, melomanii din Timişoara sunt invitaţi la un superconcert simfonic, la Filarmonica Banatul, cu un program de structură clasică – uvertură, concert instrumental şi suită – cu lucrări scrise de cei mai mari compozitori ai lumii.

Astfel, cei prezenţi vor putea asculta Uvertura „La forza del destino” de Giuseppe Verdi, Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră de Serghei Rahmaninov şi Dansurile simfonice din opera West Side Story de Leonard Bernstein.

“Verdi a fost unul dintre cei mai mari compozitori de operă din secolul XIX. A compus peste 20 de titluri. Încă de la jumătatea secolului, ele erau cunoscute şi admirate în Rusia. Direcţia teatrelor imperiale din Petersburg i-a comandat o operă care să fie prezentată prima oară în Rusia. Astfel se naşte La forza del destino cântată în premieră la Petersburg, la 10 noiembrie 1862. Subiectul operei a fost luat din drama spaniolă Don Alvar, care prezintă fragmente în legătură cu asuprirea de către spanioli a popoarelor din America Latină. Nu subiectul, ci libretul a fost lamentabil, motiv pentru care azi opera se cântă mai rar. Uvertura este o splendidă pagină, întâlnită des pe afişele de concert. Este probabil cea mai iubită uvertură verdiană, dar să nu uităm că multe dintre operele sale nu au uvertură, doar mici preludii de pregătire a atmosferei. Al treilea concert compus de Rahmaninov a fost întotdeauna respectat de toţi pianiştii atât pentru problemele tehnice pe care le pune cât şi pentru cele muzicale. A fost scris la Dresda, unde autorul s-a retras în mod prudent pentru a nu suferi împreună cu familia consecinţele de a fi fost simpatizant al insurgenţilor în mişcarea revoluţiei ruse din 1905. Pianistul, Josef Hofmann, căruia îi fusese dedicat concertul, nu l-a cântat niciodată în public, spunând că este prea dificil pentru el. De aceea, Rahmaninov, care era un pianist excelent, l-a prezentat în primă audiţie. Succesul concertului a fost colosal. În urma acestei reuşite, Rahmaninov a fost invitat să rămână în America ca şi dirijor permanent la Boston. A refuzat invitaţia şi s-a decis să se întoarcă în Rusia. Acest concert în re minor, la fel ca şi concertul nr.2, cucereşte publicul prin bogăţia melodică şi profunzimea trăirilor artistice. Deosebirea constă în dinamismul mai marcant, în energia dezvoltărilor şi multiplele elemente de virtuozitate. Chiar şi durata este mai mare, peste 40 de minute. Vineri seara, toate calităţile concertului vor fi puse în valoare de pianistul Josu de Solaun. West Side Story, în traducere – Poveste din cartierul de vest, este o adaptare muzicală deosebit de reuşită a eternei poveşti de iubire, a dragostei dintre  Romeo şi Julieta. Celebra tragedie a lui Shakespeare se mută într-un cartier mărginaş din New York În 1960, Bernstein a extras o suită orchestrală de dansuri simfonice care urmează episoadele principale ale dramei”, a explicat Mircea Tătaru, concert-maestrul Filarmonicii Banatul Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ