Conacul familiei Mocioni va fi amenajat pentru circuitul turistic. Cât de mare este investiția

70

Conacul familiei Mocioni, din satul Foeni, realizat în stil neoclasic în anul 1750, va intra în circuitul turistic timişean peste trei ani, în urma unei investiţii de 12.000.000 de lei a Consiliului Judeţean Timiş, care va beneficia de finanţare prin granturile norvegiene.

În acest sens, consilierii judeţeni au votat în unanimitate, marţi, proiectul de hotărâre privind implementarea proiectului ‘Reabilitarea, refuncţionalizarea şi revitalizarea conacului Mocioni din Foeni’, din cadrul Schemei de ajutor de stat pentru restaurarea şi revitalizarea monumentelor istorice în cadrul Programului RO-CULTURA, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021.

Lucrările vor viza reabilitarea, refuncţionalizarea şi revitalizarea conacului construit după planurile arhitectului Mor Kallina, fiind declarat monument istoric de o mare valoare arhitecturală şi simbolică.

„Prin această investiţie, abordăm mediul rural, care nu a beneficiat întotdeauna de atenţia cuvenită. Completăm oferta turistică şi culturală a judeţului, dincolo de ceea ce are Timişoara de oferit. Proiectul este în aşteptare încă de anul trecut (…). Potenţialul turistic al judeţului este imens, reprezentând o axă importantă de dezvoltare, alături de cea de business. Practic, cele două componente se pot completa extrem de bine”, a spus preşedintele CJ Timiş, Alin Nica.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 12 milioane de lei, din care contribuţia CJ se ridică la 20%, restul reprezentând finanţare nerambursabilă. Investiţia propusă se va realiz într-un parteneriat cu islandezii de la North Consulting. De asemenea, un proiect al Asociaţiei Culturale Ariergarda, vizând crearea unui ‘drum al conacelor’, ar urma să includă şi conacele Ambrozy şi Mocioni din judeţul Timiş.

LĂSAȚI UN MESAJ