Clostridium Difficile rămâne principala infecție nosocomială din spitale. Care sunt datele raportate

189

Peste 1.000 de infecţii nosocomiale au fost raportate în primele 4 luni ale acestui an de către 69 de spitale din întreaga ţară, ceea ce înseamnă că numărul acestor infecţii recunoscute şi raportate aproape s-a dublat faţă de 2018. Numărul infecțiilor raportate de spitale evidențiază situația gravă, dar poate însemna și altceva: o raportare mai exactă a datelor către Direcțiile de Sănătate Publică.

Cele mai multe infecții raportate au fost cu Clostridium dificile, Acinetobacter, Klebsiella și Staphylococcus aureus meticilino-rezistent. În raportări, s-a evidențiat și o creștere cu 10% a detectării prezenței altor bacterii care se dezvoltă în mediul spitalicesc.

Potrivit ghidului de diagnostic, tratament și prevenire a infecțiilor determinate de Clostridium Difficile elaborat de Ministerul Sănătății, infecția este una nosocomială atunci când debutul simptomelor are loc la mai mult de 48 de ore de la internare, pe parcursul internării și 28 de zile după externare. Recomandările terapeutice în infecția determinată de Clostridium Difficile (ICD) constă în eliminarea factorului (factorilor) favorizant(i) ori de câte ori este posibil dar și izolarea pacienților. Aceștia trebuie tratați în saloane special dedicate la nivel de spital, marcate corespunzător, în care să fie îngrijiți pacienți cu ICD provenind de pe toate secțiile, cu personal auxiliar și mediu alocat doar acestora.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declara, în iulie anul trecut, că nivelul raportat al infecţiilor spitaliceşti din România este de 1,4%, în vreme ce în Germania este de 8%, adică de peste 5 ori mai mare.

Chiar și așa, în anul 2017 s-a înregistrat un record de infecții raportate în România – cele mai multe din ultimii 10 ani.

sursa – ziardehunedoara.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.