4.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

Ciolacu și Ciucă se fac că plouă în continuare în privința pensiilor speciale

Noua lege prin care ar urma ca pensiile speciale să fie eliminate sau impozitate drastic este tergiversată de Coaliţie, în condiţiile în care ministrul Marius Budăi subliniază că mai durează câteva săptămâni până când e gata prima schiţă.

Coaliţia nu se grăbeşte deloc pentru a rezolva problema pensiilor speciale, deşi la începutul verii aleşii au dat de înţeles că ar putea să urgenteze discuţiile şi munca pe această temă, pentru a termina cu scandalul pensiilor speciale. Iar o primă mare problemă a fost atitudinea ministrului Muncii, Marius Budăi (PSD), care a tergiversat subiectul, deşi de la el era aşteptat semnalul, prin o variantă de proiect realizată de comisia de lucru de la minister.

 

„Nu s-a avansat deloc în ultima lună. Şi atunci, în iulie, ştim unde eram, adică nici nu începusem să discutăm pe marginea proiectului”, a declarat pentru „Adevărul” unul dintre specialiştii PNL pe problematica pensiilor şi salarizării. Mai mult, grupul de lucru al Coaliţiei pentru aceste teme nici măcar nu s-a reunit. „Nu ştiu de nicio comisie care să fi lucrat”, a precizat la rândul lui Adrian Solomon (PSD), preşedintele Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor, pentru „Adevărul”.

 

PNL arată cu degetul către Budăi. „În cadrul Coaliţiei nu există o propunere concretă privind un proiect de reformă a pensiilor în momentul acesta”, a precizat Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt al PNL, care a punctat faptul că discuţie privind paşii următori o să aibă loc în momentul în care va exista un proiect pe care se să lucreze.

 

Pe de altă parte, ministrul Muncii a afirmat că mai durează până când va fi gata proiectul, fără a spune şi de ce se întârzie atât. „Cred că în două-trei săptămâni voi fi, ca minister, nu eu, Marius Budăi, în posibilitatea să am o bază materială astfel încât să invit partenerii sociali să-mi fie parteneri în aceste reforme atât de importante”, a declarat la România TV Budăi, care a punctat că nu va creşte vârsta de pensionare. În urmă cu fix o lună, întrebat dacă Guvernul va merge pe soluţia impozitării drastice a pensiilor speciale, Budăi pasa cartoful fierbinte lui Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, care ar fi trebui să vină cu evaluare privind cât ar fi plafonul de impozitare. Câciu nu a mai venit cu nicio estimare, nici la nivel de Guvern, nici la nivel de Coaliţie.

 

În curând reintră în plată şi pensiile speciale ale foştilor parlamentari. Potrivit unui răspuns dat „Adevărul” de Biroul de relaţii publice al Senatului, la jumătatea lunii iulie pensiile speciale ale foştilor senatori nu reintraseră încă în plată. Era vorba de 256 de indemnizaţii, cu sume între 2.131 de lei şi 14.930 de lei, în valoare totală lunară de 1,58 milioane lei. În schimb, la Cameră numărul beneficiarilor era de 575 de foşti deputaţi, cu lefuri lunare între 2.131 de lei şi 12.168 de lei, potrivit unui răspuns dat ziarului.

Prima dilemă, forma legii, nu fondul

 

O problemă ar putea fi modul cum se prefigurează a fi proiectul. Mai precis, munca pe un singur act normativ. „Din ce ştiu, se lucrează pe legea prorogată, 127/2019, cu Banca Mondială. Partea de pensii ocupaţionale ar urma să fie introdusă în lege, ca un capitol”, precizează o sursă din Coaliţie pentru „Adevărul”, direct implicată pe speţa pensiilor. Şi când a eliminat Guvernul Boc pensiile speciale a recurs la un singur proiect, pe care şi-a angajat răspunderea, dar care a fost declarat primă etapă neconstituţional. După ce a revenit la Parlament, majoritatea de atunci l-a modificat în concordanţă cu solicitările CCR, apoi a trecut.

 

Surse din Coaliţie susţin că juriştii partidelor ar merge mai degrabă pe o separare a proiectelor, adică să fie un pachet de legi, nu o singură iniţiativă, pentru a evita respingerea din start de CCR, pe aspecte care ţin de ordinea forurilor sesizate şi modalitatea de votare. PSD şi PNL au experimentat acest lucru în 2020, când au adoptat un proiect de eliminare a pensiilor speciale, dar nu a putut trece de testul CCR, având numeroase deficienţe.

 

Primele discuţii, peste o lună

 

Potrivit informaţiilor „Adevărul”, cel mai probabil spre mijlocul lunii septembrie vor începe discuţiile pe marginea proiectului de la Ministerul Muncii, pentru ca la început de luna octombrie să fie făcut public proiectul, în transparenţă. Conform angajamentelor asumate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în octombrie ar trebui să existe forma proiectului pus în dezbatere publică, pentru ca apoi să fie dezbătut la nivel de Coaliţie.

 

Majoritatea din Parlament ar trebui să adopte reforma pensiilor până la 31 decembrie 2022, iar intrarea în aplicare ar trebui să fie la începutul lui 2023, potrivit angajamentelor luate faţă de Comisia Europeană.

 

Grila de sporuri, ignorată

 

Coaliţia nici nu mai are de când să discute şi despre reaşezarea sistemului de sporuri, cu toate că era una dintre priorităţile guvernării liberale în mandatul lui Florin Cîţu. În primăvara lui 2021, Guvernul Cîţu a adoptat un memorandum prin care preciza că ministerele trebuie să vină cu propuneri astfel încât majoritatea să aibă pe masă mai multe proiecte privind ajungerea sporurilor la un maximum de 25% din salariul de bază. În prezent nu există nici măcar o primă schiţă a unui proiect privind reaşezarea sporurilor bugetare, a precizat pentru „Adevărul” un lider al Coaliţiei.

Sursa: https://m.adevarul.ro/

Alte subiecte :

Citește și :