Cine a fost singura Miss România pe vremea comuniștilor?…

1991

Istoria concursului de frumusețe Miss România se spune că a debutat nu pe vremea dacilor, nu de aia a dat Burebista foc la viile patriei, ci prin anul 1920…
Cu o condiție: la concurs participau doar… femei necăsătorite.

maria peligradUnii spun că primul concurs de frumusețe pe teritoriul României ar fi avut loc în 1906, la Hermannstadtul unguresc al Transilvaniei, adică Sibiul românesc al prezentului.
Și numele missului ar fi fost Maria Peligrad, cel puțin așa se laudă ”cea mai veche şi numeroasă familie din România”.
Se spune, într-o carte poştală editată de Dumitru B. Comşa, în 1906, Maria Peligrad, o ţărancă din Sălişte, a devenit prima româncă menţionată în arhive drept câştigătoare a unui concurs de frumuseţe.
Care ar fi și primul concurs de frumuseţe din România, organizat în anul 1906, în Parcul Filaret din Bucureşti – actualul Parc Carol.

Marioara GanescoÎn perioada interbelică au fost, se pare, chiar două concursuri Miss România.
Unul era organizat de revista Realitatea Ilustrată sub egida trustului Adevărul, afiliat la Miss Universe, celălalt de revista Ilustrațiunea Română, sub egida Universul, afiliat la Miss Europe – Miss Universe.
Printre numele de miss s-au aflat Marioara Ganesco [Janescu] –  1928, Magda Demetrescu – 1929, Zoica Dona / Mariana Mirica – 1930, Tanți Viișoreanu -1931, Lilian Delescu -1932, Dina Mihalcea – 1933, Tita Cristescu / Hélène Dona – 1934 și lista interbelică se încheie în 1935, cu Dorothée Christesco.
Cea mai celebră, cu siguranță, a fost și rămâne Marioara Ganesco, declarată de francezi La Plus Belle Femme d´Europe, într-un concurs organizat la Paris.
Se mai știe doar că era de origine din Constanța și nu a participat în 1929 la concursul de Miss Universe din Galveston, Texas, unde România a fost reprezentată de Magda Demetrescu.

Al doilea război mondial și perioada comunistă au pus capăt practicilor burgheze și decadente…
Cu o singură excepție!…
În 1979, s-a organizat la Costinești, sub deviza „Muncă, Tinerețe, Frumusețe”, primul și singurul concurs de frumusețe feminină de pe vremea comunismului din România, echivalentul de atunci al titlului „Miss România”.
Astfel, titlul a fost adjudecat de Matilda Pascal Cojocărița, cântăreața de muzică populară născută la 4 octombrie 1958, la Negrești, în județul Vaslui.

Concursul a intrat în normalitatea… românească, fără reușite foarte vizibile pe plan internațional în 1991.
Și numele primei Miss România după 1989 a fost Daniela Nane, actrița născută la Iași, la 29 noiembrie 1971.

LĂSAȚI UN MESAJ