26.2 C
Timișoara
luni 29 aprilie 2024

Chirie de nabab pentru ambasadorul României la Washington

Ambasadorul României în SUA și-a mutat reședința într-o clădire de lux din Washington. Imobilul cu 46 de camere, 8 dormitoare, 8 băi și piscină, amplasat pe o proprietate de peste 2000 de metri pătrați* pe celebrul Embassy Row, are o istorie spectaculoasă. Chiria: 21.000 de dolari pe lună.

Noua reședință a ambasadorului Andrei Muraru, de la 3003 Massachusetts Ave NW, Washington DC, a fost construită în 1934 și are 46 de camere, potrivit Washington Post. În anii 1960 și 1970 a fost locuința reprezentantului diplomatic al Iranului în Statele Unite.

Ardeshir Zahedi, căsătorit cu una dintre fiicele șahului Iranului, a fost ambasador în SUA în două mandate: între 1960-1962 și 1973-1979. Era cunoscut în epocă pentru petrecerile grandioase pe care le dădea la Washington, în clădirea Ambasadei, la care au participat vedete de la Hollywood, printre care Elisabeth Taylor sau Barbara Streisend, potrivit National Public Radio.

Iranul era un stat bogat și o putere în Orientul Mijlociu, iar faptul că Zahedi era membru al familiei șahului i-a permis că cheltuie câți bani dorea. De altfel, ambasadorul a supravegheat personal construcția Ambasadei iraniene, aflată lângă reședința sa diplomatică, astăzi închiriată de România. Clădirea are un salon grandios, cu tavan înalt, decorat cu un mozaic complicat.

După revoluția din Iran, în care puterea a fost preluată de regimul islamic al ayatolahului Khomeini, atât clădirea ambasadei, cât și cea a reședinței diplomatice au fost preluate de către Departamentul de Stat al SUA.

Reședința de lux a rămas mulți ani nefolosită. În 2020, a început renovarea sa, care a costat statul american 2,5 milioane de dolari, apoi a fost scoasă pentru închiriat.

Iar anul acesta, acolo s-a mutat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

MAE: Vechea reședință a ambasadorului României în SUA, prea degradată

 

PressHUB a cerut Ministerului de Externe să explice care au fost motivele pentru care ambasadorul României în SUA și-a schimbat reședința.

 

„Fosta reședință (situată la adresa 2500 30th Street Washington DC, 20008) a fost închiriată în anul 1994 de la Departamentul de Stat al SUA. În cei 28 de ani în care imobilul a fost utilizat ca reședință oficială a ambasadorilor României în SUA, proprietarul/administratorul nu a realizat lucrări de reparații și reamenajare a interiorului imobilului (cu excepția unor intervenții de urgență urmare a unor evenimente neprevăzute precum inundații), inclusiv a curții. Astfel, clădirea necesita o reabilitare amplă care să cuprindă reparații capitale, renovare și igienizare”, se arată într-un răspuns al MAE.

Ministerul arată că în interior, imobilul prezenta, în majoritatea spațiilor de locuit, un grad avansat de degradare (pereții cu fisuri, modificări inestetice, zone degradate din cauza infiltrațiilor, sistem de încălzire/răcire învechit, tocăria uşilor şi ferestrelor deteriorată, veche și ne-etanșă, instalații sanitare vechi și uzate) care impunea necesitatea unei intervenții ample și rapide.

 

„Totodată, mobilierul aflat atât în interiorul, cât și în exteriorul reședinței era aproape în totalitate învechit, uzat și, în mare parte deteriorat, cu precădere cel aflat în spațiile de reprezentare (vopseaua exfoliată, rugină, zgârieturi, chedere depreciate, piese rupte, incomplete etc.). De asemenea, curtea avea un aspect neîngrijit, cea mai mare parte a acesteia fiind inutilizabilă pentru evenimente cu public.

 

Astfel, după aproape 30 de ani de utilizare, spațiile de reprezentare și locuit aveau un aspect neîngrijit și insalubru, fiind improprii găzduirii evenimentelor de reprezentare și pentru primirea invitaților de rangul celor care deseori trec pragul reședinței ambasadorului. În acest sens, imobilul, ca locație pentru astfel de evenimente nu ar fi putut contribui la consolidarea imaginii pozitive a Romaniei la Washington”, precizează răspunsul MAE pentru PressHUB.

 

Ministerul de Externe a explicat că vechiul imobil nu putea fi restaurat din fondurile publice ale ambasadei, deoarece acesta nu este proprietatea statului român și susține că în urma discuțiilor cu proprietarul, acesta nu a putut nici confirma disponibilitatea și nici estima perioada de timp pentru o eventuală reparație capitală.

 

„Așadar, în urma unei analize a pieței imobiliare locale care a durat câteva luni și care a luat în calcul mai mulți factori (amplasamentul, funcționalitatea, generozitatea și diversitatea spațiilor de reprezentare și protocol, prețul zonei etc.) și având în vedere faptul că, în cazul în care imobilul din strada 30 ar fi beneficiat de o amplă lucrare de restaurare, prețul chiriei ar fi crescut probabil semnificativ, conducerea misiunii a luat decizia renunțării la acesta”, menționează MAE.

Vechea reședință: 13 150 de dolari pe lună. Noua reședință: 21.000 de dolari

Chiria pentru fosta reședintă a fost de 13.150 USD/lună, a precizat Ministerul de Externe. Reședința actuală este închiriată de la Departamentul de Stat al SUA și costă cu aproape 8.000 de dolari pe lună mai mult.

MAE afirmă că diferența ar veni din faptul că prețul vechii reședințe a fost mai mic din cauza stării tehnice. În schimb, Ministerul de Externe transmite că a negociat la sânge noua chirie.

Inițial, chiria cerutp pentru fosta reședință a ambasadorului șahului Iranului la Washington, unde locuiește acum Andrei Muraru, a fost de 25.000 de dolari pe lună.

 

„În urma analizei de piață (amplasamentul, funcționalitatea, generozitatea și diversitatea spațiilor de reprezentare și protocol, prețul zonei, rezonanța istorică a casei etc.) prețul negociat a ajuns la 21.000 USD/lună, cu aproape 30% mai mic față de prețul solicitat inițial de Departamentul de Stat.

 

Înainte de a fi listat pe piață, imobilul a beneficiat de o amplă restaurare (inclusiv instalații, modernizări, recompartimentări etc.) în valoare de 2,5 milioane dolari, din fondurile Departamentului de Stat al SUA.

În prezent, imobilul este utilizat atât ca reşedinţă a ambasadorului, cât şi ca spaţiu de protocol în care se desfăşoară cea mai mare parte a activităţilor de reprezentare ale ambasadei”, arată MAE.

Sediul oficial al Ambasadei României în SUA, unde se desfășoară activitățile curente ale instituției, altele decât cele de protocol, este la altă adresă decât reședința ambasadorului, respectiv la 1607 23rd Street, NW Washington, D.C. 20008.

Sursa: https://presshub.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :