Cel mai așteptat moment al summitului G20 de la Hamburg: întâlnirea Trump – Putin!

135

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump și-au strâns mâna vineri pentru prima dată, la sosirea lor la summitul G20 de la Hamburg.

”Și-au strâns mâna și au declarat că se vor întâlni din nou separat și se vor revedea curând”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Agenția France Presse amintește că o întâlnire între cei doi lideri este programată pentru ora 13:45 GMT, în marginea summitului G20.

Anterior, președintele american a postat un mesaj pe Twitter în care declara că așteaptă ”cu interes” toate reuniunile cu liderii lumii, inclusiv cea cu Vladimir Putin, cu care a spus că are ”multe de discutat”.

Summitul G20 de la Hamburg a început cu o reuniune axată pe terorismul internațional

Summitul G20, care reunește la Hamburg lideri ai principalelor economii ale lumii și ai puterilor emergente, a început vineri cu o reuniune axată pe terorismul internațional, în timp ce pe străzile orașului din nordul Germaniei s-au înregistrat noi confruntări între forțele de ordine și protestatari, informează EFE.

g20-summit

Cancelarul german Angela Merkel, amfitrioana reuniunii, și-a primit invitații la centrul de conferințe din orașul port.

După ce liderii G20 vor analiza lupta împotriva terorismului jihadist, la summit vor fi abordate două dintre cele mai spinoase subiecte de la reuniune ca urmare a lipsei de consens cu Statele Unite: comerțul liber și lupta împotriva schimbărilor climatice.

Poliție, protestatari, câini și cârnați: Câteva cifre despre summitul G20

Summitul G20, care începe vineri la Hamburg, este un monstru, așa cum o arată cifrele: 100.000 de demonstranți, 12.000 de batoane de ciocolată pentru jurnaliști și 185 de câini polițiști, comentează DPA, care oferă câteva dintre cele mai importante cifre legate de eveniment.

Donald Trump va merge pe străzile din Hamburg cu o limuzină prezidențială, supranumită ”Bestia”.

Protestatarii vor avea în același loc trei dintre țintele lor favorite: Donald Trump, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan.

Vor exista 14 puncte de acces și de control al identității în zonele de securitate din jurul principalei clădiri.

17 elicoptere ale poliției vor survola zona.

Autoritățile au contabilizat 29 de proteste separate legate de G20 de la 23 iunie și până sâmbătă, ultima zi a summitului.

Sunt așteptate 36 de delegații cu 6.000 de membri în total.

Zona în care sunt interzise demonstrațiile acoperă 38 de kilometri pătrați.

Liderii G20 reprezintă țări care totalizează 64% din populația lumii.

Poliția folosește 185 de câini și 70 de cai.

Autoritățile pot găzdui 400 de demonstranți potențial violenți în puncte special amenajate unde vor fi reținuți pe durata evenimentului.

Centrul de presă va pune la dispoziția jurnaliștilor veniți din toată lumea 400 de kg de cârnați și 12.000 de batoane de ciocolată, ca parte a celor 15 tone de mâncare pentru reprezentanții mass-media.

Aproximativ 19.000 de polițiști vor asigura securitatea la summit și vor fi mobilizați pentru manifestația finală, la care sunt așteptate 100.000 de persoane.

Violențe la Hamburg: 76 de polițiști răniți în ciocnirile dintre participanții la un marș împotriva summitului G20 și forțele de ordine

g20-violente

Confruntările dintre manifestanții anti-G20 și poliție, la Hamburg, s-au soldat cu 76 de răniți în rândul forțelor de ordine, au anunțat acestea din urmă, în noaptea de joi spre vineri.

Este vorba de „răni ușoare”, a indicat, pentru AFP, o purtătoare de cuvânt a poliției locale, fără a putea furniza la acest moment o cifră referitoare la numărul răniților printre protestatari.

Ciocniri au izbucnit joi seara, la Hamburg, între forțele de ordine și participanții la un marș de protest față de summitul G20, ce începe în acest oraș vineri, poliția intervenind cu gaz lacrimogen și tunuri cu apă pentru dispersarea mulțimii.

LĂSAȚI UN MESAJ