Cei care ne dau… ştiţi voi ce…

653

Îi știm dintotdeauna. Sunt cei care, zi de zi, meci de meci, pervertesc rezultatul Jocului.

Te pregătești pentru o competiție corectă. Te antrenezi din greu, încerci să mai transferi jucători pe posturile deficitare. Studiezi ultimele tendințe în alimentația și medicația sportivilor. Mergi în cantonament, studiezi echipa adversă. Știi că ai șanse bune, mizând pe valoarea și pregătirea echipei.

Și vine ziua Jocului. Meciul e în deplasare. Suporterii tăi au plecat spre orașul partidei din noaptea precedentă, trebuia să ajungă la stadion. Dar nu, n-au ajuns încă. Vor fi în arenă undeva pe la finalul primei reprize. Au fost opriți de Forțele de Ordine. Percheziționați, bătuți, lacrimogenați. Abia ajunși pe stadion, scot un banner: ”Astăzi vrem victoria!”. Forțele de Ordine îi zdrobesc în bătaie și le rup pancarta: ”Voi incitați la violență, ‘tu-vă-n gură?”. Fanii gazdelor au împânzit tribunele cu bannere secesioniste, dar nimeni nu îi întreabă nimic. Știi că ai pierdut ”războiul” galeriilor, dar războiul adevărat e în iarbă. Și știi că acolo ai șanse. Te-ai pregătit din greu, ai cheltuit mulți bani pentru a ajunge aici.

Anunți echipa de start și o trimiți la încălzire. Îi simți pe băieți montați. Căpitanul formației se îndreaptă spre tine. ”Mister, simt o înțepătură, nu pot juca azi”. Nu înțelegi și n-ai cum. Nu ai de unde să știi că, în urmă cu câteva zile, înainte de intrarea în cantonament, căpitanul a primit o vizită acasă. Era cineva pe care nu-l mai văzuse vreodată. Nici nu-și amintea bine chipul lui. Parcă era o umbră. Și Umbra i-a spus: ”Căpitane, am nevoie de ajutorul tău. Vreau să joci cum trebuie, sâmbătă, și-ți va fi bine”. ”Voi juca așa cum trebuie. Voi da totul să câștigăm”. ”Păi, nu, nu… vreau să dai totul să pierdeți”. ”Nu pot face asta. Nu, nu”. Umbra scoate o poză. ”Uită-te aici. E parada gay”. ”Ce-i cu asta?”. ”Privește aici. Te vezi?”. Căpitanul privește. ”Mă văd”. ”Ești printre manifestanții împotriva paradei”. ”Nu, nu sunt, treceam întâmplător pe stradă și mă uitam să văd ce e cu aglomerația aia”. ”Ești aici, în spatele tipilor în verde. Poți fi acuzat de homofobie, cariera ţi-ar fi distrusă. Și-ar fi păcat, tocmai acum, când umblă ăia de la Real United după tine”. Căpitanul lasă capul în jos. ”Am înțeles. Dar nu pot trânti meciul”. ”Nici nu îți cerem asta, doar nu crezi c-am fi capabili de așa ceva. Vrem doar să nu joci”.

(Va urma)

LĂSAȚI UN MESAJ