Cei care fac gălăgie la bloc sunt pasibili de pușcărie, iar poliţiştii vor intra într-un imobil fără mandat

1971

În proiectul de lege (lansat în dezbatere publică) pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranței publice s-au introdus proceduri de acţiune ale poliţiştilor care privesc direct interacţiunea cu cetăţenii: legitimarea, încătuşarea, conducerea la sediul Poliţiei – care până în prezent au fost prevăzute doar în regulamente interne şi ordine ministeriale.

Potrivit proiectului, poliţiştii pot efectua control corporal al persoanei legitimate, al bagajelor pe care aceasta le are asupra sa, dar şi al vehiculului „în scopul identificării unor arme, obiecte sau substanțe, ce pot fi folosite împotriva polițistului, a altor persoane sau pentru autovătămare, ori a căror prezență este de natură să creeze un pericol pentru ordinea publică”, procedură care este una sumară şi pentru care nu au nevoie de un mandat eliberat de un judecător, ca şi în cazul percheziţiei. Toate măsurile aplicate şi motivul vor fi menţionate într-un proces verbal pe care, ulterior, persoana are dreptul să îl conteste.

În situația în care instanţa va admite contestaţia şi va constata că poliţistul a greşit, (procedurile fiind prevăzute într-o lege), acesta este pasibil să răspundă penal pentru abuz în serviciu. Proiectul de lege mai reglementează şi situațiile când polițistul are dreptul de a pătrunde într-un spațiu privat fără acordul proprietarului, dacă au indicii că acolo se află autorul unei infracţiuni dar şi în cazul în care există informaţii că pot găsi persoane decedate, abuzate, rănite sau aflate în pericol.

Cuantumul amenzilor pentru refuzul de legitimare ar putea ajunge între 500 și 1.500 lei, față de cât este în prezent-între 100 și 500 lei.

Tot potrivit proiectului, scandalagii care refuză să se legitimeze la cererea poliţiştilor, fapta de a-l împiedica pe poliţist să controleze bagajele, maşina ori să conducă persoane la sediuva constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Continuarea săvârșirii unor fapte prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil,  ignorarea avertismentelor lansate de agentul constatator și după aplicarea amenzii prevăzute de lege, întrebuințarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene la adresa oamenilor legii aflaţi în timpul serviciului devine infracţiune și se va  sancţiona cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Redarea de muzică la intensitate mare în imobile cu destinația de locuinţe, sau organizarea de petreceri cu caracter privat în spațiul public, în proximitatea imobilelor cu destinația de locuințe, v-a deveni tot infracţiune pentru care se v-a aplica pedeapsa cu închisoare de la 3 luni sau 2 ani.

3 COMENTARII

  1. Mi se pare o mare porcarie, pai daca ai 20 de batrani pe scara care se culca la ora 19,00 si ai copil mic si plange ca e bolnav sau topaie prin casa sa vina politia sa-ti sparga usa la sesizarea vecinilor fara macar sa te mai anunte…. Cine a facut acest proiect cred ca era vreun batran scelerat. Sunt persoane care au probleme si ii deranjeaza si cand tragi apa la Wc, ce sa mai zic de copil mic.
    Cred ca apoi trebuie sa dea lege cu izolarea fonica a peretilor.

    • Dna Maria copilul sa nu topaie la 11 noaptea, pentru ca si eu am fost copil insa mama mea mi-a dat o educatie. Seara dupa ora 20 nu topaiam. E vorba de educatie de bun simt. Dumneavoastra v-ar conveni daca ati lucra 12 ore pe zi si veniti seara acasa obosita gandudu-va ca dimineata o luati de la capat si deasupra un copil nededucat zbiara si fuge pana la unu noaptea? Trebuie sa ne gandim si la cei din jur, nu traim singuri pe pamant

  2. Claudia ai dreptate .Am deasupra o familie cu 3 copii și ii tine numai in casa .Imagineaza-ți ce se aude de la ei la mine.Parintii sunt de vina .Nu știu ce sa mai fac , am vorbit cu ei omenește dar degeaba.

LĂSAȚI UN MESAJ