Cehov, predat de Yura Kordonsky eveniment în cadrul Festivalului Național de Teatru

73

Festivalul Național de Teatru și Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava” organizează Cehov|Kordonsky. Laborator de teatru susținut de regizorul Yuri Kordonsky în România.

Unul dintre cei mai îndrăgiți regizori de marcă ai momentului, Yuri Kordonsky, va susține un laborator de creație intensiv, dedicat unui număr de 27 de tineri actori români. Laboratorul de teatru se va desfășura în perioada 22 – 28 iulie, în București, la Teatrul Național „I.L. Caragiale”.

De-a lungul celor 7 zile, Yuri Kordonsky va aborda lucrul pe texte de A. P. Cehov, metodologia masterclass-ului mixând experiența sa în multiplele montări ale pieselor cehoviene cu cea de profesor de regie și actorie în școli prestigioase de teatru, precum Columbia University, UC San Diego, George Washington University, Colgate University sau Eugene O’Neill Theater Center.

În prezent, Yuri Kordonsky este Profesor de Regie în cadrul Yale School of Drama.
Programul masterclass-ului va îmbina elemente de teorie cu lucrul practic pe scene din piesele Pescărușul, Trei surori, Unchiul Vania și Livada de vișini.

Ediția din acest an a FNT se va desfășura între 20 și 30 octombrie 2017.
Informații despre festival pe www.fnt.ro.

Despre Yuri (Yura) Kordonsky regizor, scriitor, actor, profesor de Regie în cadrul Yale School of Drama.

Yura a studiat Actoria și Regia de teatru la St. Petersburg State Academy of Theatre Arts, la clasa regizorului Lev Dodin. A predat, a jucat și a regizat în întreaga lume, începând cu anul 1989. În perioada 1989 – 2001 a fost actor și regizor rezident al Maly Drama Theatre-Theatre of Europe din St. Petersburg.

Cariera sa de regizor include spectacole precum Disappearance (piesă scrisă de el) și Casa Bernardei Alba (de Federico Garcia Lorca) – ambele montate la Maly Drama Theatre, St. Petersburg; Unchiul Vanea (de A.P. Cehov), Căsătoria (de Nikolai Gogol), Crimă și Pedeapsă (de F. M. Dostoievski), Marmură (de Joseph Brodsky) și Îngropați-mă pe după plintă (de Pavel Sanaev) la Teatrul Bulandra din București; În adâncuri (după Azilul de noapte de Maxim Gorki) la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca; The Encounter la Congresul UNESCO ITI din Manila; Fatherlessness (de A. P. Cehov) la Orkeny Szinhaz, Budapesta; Ultima zi a tinereții (după Tadeusz Konwicki) la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu; Pescărușul (de A.P. Cehov) la Teatrul German de Stat Timișoara; Peer Gynt de Henrik Ibsen, Oedipus Rex (de Sofocle) și Cântăreața cheală de Eugen Ionesco la Wesleyan University; Însemnările unui nebun de Nikolai Gogol la West End Theatre, Gloucester; Povestirile din Canterbury (de Geoffrey Chaucer) la Riverside Theater, New York.

Spectacolele care îi poartă semnătura de regizor au obținut premii importante precum Golden Light, Governor’s Award și Bravo Award pentru Cel mai bun spectacol (Rusia), Union of European Theatres’ Award pentru Cel mai bun spectacol (Italia), Premii UNITER pentru Cel mai bun spectacol și Cea mai bună regie (România). În dubla sa calitate de actor și regizor, Yura a lucrat în peste 20 de țări și a predat atât regia, cât și actoria în Rusia, Germania, Spania, Italia și România. Odată cu mutarea lui în Statele Unite ale Americii, în 2001, Yura a început să predea la Wesleyan University – unde a fost profesor și coordonator al Departamentului Teatru din cadrul universității, apoi a continuat să predea în universități precum Columbia University, UC San Diego, George Washington University, Colgate University și la Eugene O’Neill Theater Center.

În prezent, Yura este Profesor de Regie în cadrul Yale School of Drama.

LISTA PARTICIPANȚI CEHOV|KORDONSKY. LABORATOR DE TEATRU
Ada Galeș
Alexandra Sălceanu
Alina Petrică
Ana Bianca Popescu
Andrei Radu
Aylin Cadîr
Ciprian Nicula
Dan Rădulescu
Denisa Nicolae
Emilia Bebu
Emilian Oprea
Florentina Țilea
Florin Călbăjos
Gabriel Răuță
George Albert Costea
Ioana Predescu
Ionuț Toader
Lari Giorgescu
Liviu Romanescu
Maria Bacci Pasello
Paula Niculiță
Radu Iacoban
Rareș Florin Stoica
Silvana Negruțiu
Silviu Debu
Ștefan Lupu
Vlad Logigan

LĂSAȚI UN MESAJ