Ceaunele clocotesc la „Karaševski Paprikaš”

274

O invitație excelență vine din partea Uniunii Croaților din România și a Romanei Rista „Fata care gătește cu flori” care invită duminică, 25 septembrie, începând cu ora 10:00, în vatra satului Vodnic, comună Lupac, județul Caraș-Severin, la cea de-a 3-a ediție a Festivalului Culinar Tradițional Croat „Karaševski Paprikaš”.
Deși evenimentul este pe cale să înceapă toți cei ce sunt din zonă mai au timp să ajungă să simță gusturile și aromele toamnei.


Numiți și croații din Banatul Montan, „carașovenii’’ sunt un grup etnic compact slav, de religie catolică, care numără astăzi 3500 de trăitori, ce vorbesc în dialect kosovo-resavki și trăiesc după obiceiuri vechi croate în șapte sate situate în vecinătatea orașului Reșița. Croații din Banat sunt renumiți pentru măiestria portului popular arhaic, dansurile ritmate, veselia lor și mai ales pentru harnici, fiind foarte buni gospodari.

„Până în anii ’90, carașovenii se îndeletniceau cu oieritul, pomicultură și agricultură, cutreierând șesul Banatului, mâncau clisă în sălașe, fiecare curte avea o bucătărie de vara, un cuptor de pâine. Avem multe preparate din carne de miel, oaie, berbec și de pe masă noastră nu lipsește niciodată brânză de oaie. Noi trăim în bună înțelegere cu românii de aproape un mileniu, dar și cu alte etnii ale Banatului.
„Vrem să fim recunoscuți că și Carașoveni, de etnie croată, iar acest festival unic este legământul pe care îl facem pentru a păstra intactă moștenirea culinară croată din Banat. Paprikašul croaților din Banat se face după o tehnică aparte care ne aparține. Se făcea la nunți, la Kirvai, la rugile bănățene. Nunțile țineau trei zile, erau de regulă toamna când aveam parte de toate recoltele. În meniul unei nunți tradiționale la noi croațîi din Banat stă la loc de cinste:
Paprikašul de berbec,
Supa de gâscă îndopată,
Sarmele cu carne de porc servite cu pireu,
și carnea de berbecuț la țest de fontă„ declară gazdele evenimentului.


Anul acesta, la Karaševski Paprikaš participă nouă echipe, fiecare cu trei până la cinci localnici, toți de etnie croată, din nouă localități bănățene: Carașova, Clocotici, Iabalcea, Lupac, Nermet, Rafnic, Tirol, Vodnic. I-am invitat și pe croații din Recaș, județul Timiș.
Juriul este alcătuit din (în ordine alfabetică): Anderca Radu, Petru Lugojan, Romana Rista și Claudiu Uzoni. Degustarea va avea loc în jurul prânzului, iar după jurizarea specialiștilor va fi premierea echipelor câștigătoare, primele trei locuri. Ortganizatorii speră să aibă parte de timp frumos, de un juriu de excepție și îi invită pe toți iubitorii de tradiție și cultură culinară să vină duminică, 25 septembrie, începând cu ora 10, în centrul satului Vodnic, să deguste din ospitalitatea, tradițiile culinare și veselia croaților din Banat.’’ declara Petru Lugojan, vicepreședintele Uniunii Croaților din România și organizatorul Festivalului „Karaševski Paprikaš”.