Un sondaj de opinie cu Robu-Rambo și alte minuni „paladiene”

274

Mirel Palada este un băiat bun la toate și deschis la teșcherea pentru toți cei care apelează la serviciile sale. Când politicieni de anvergură precum Ponta sau Dăncilă aveau nevoie să le reseteze careva procentele aflate în cădere liberă, treaba era ca și rezolvată de dl Palada.

Fanați sau nu, dezavuați până și de prietenii lor cei mai apropiați, politicieni de toate culorile, și nu doar ei, deveneau, prin sondajele de poveste ale celebrului sociolog dâmbovițean, proaspeți ca niște fete mari și valoroși ca niște Einsteini din carton ghipsat. Așa încât, atunci când nu era ocupat să dea cu pumnul în meclele unor useriști pletoși precum Goțiu, prin emisiuni de televiziune, reputatul domn Palada făcea o treabă măreață cu sondajele sale mai ceva decât spălătoresele de la Nufărul, din epoca lui Ceașcă.

Între timp, cum comenzile prin capitală s-au cam rărit al naibii de tare, deh!, nu mai sunt pe la putere Ponta, Dragnea, Dăncilă sau Tăriceanu, oamenii cu priză la munca sociologului amintit, pentru Mirel Palada au început bătăile de cap.

Om cu renume însă în branșa sociologilor–sondajiști, Mirel nu a rămas chiar de tot fără obiectul muncii. Iacătă, tocmai a primit, recent, cică prin iulie, o comandă serioasă, venită de la Timișoara. Anume, un sondaj de opinie care să ne dea „ora exactă” în privința candidaților la Primăria Timișoara, la alegerile de peste un an și jumătate.

Toate bune și frumoase, sondajul a fost făcut și ambalat în timp record, iar rezultatele acestuia converg, toate, către ideea zdrobitoare că Nicolae Robu, fostul primar, îi va bate pe toți contracandidații săi cu mâna stângă. Ba chiar cu degetul de la mâna stângă!

Singurul care i-ar mai rezista o repriză-două, ar fi primarul în funcție, Dominic Fritz, creditat cu doar 15 la sută în intenția de vot, în vreme ce Robu ar sări, ca-n poveste, la peste 50 la sută din sufragiile timișorenilor. E limpede că Fritz a pierdut din procentele de odinioară, dar să fie atât de mare ecartul între fostul și actual primar în intenția de vot e cale lungă și ceva calcul din burtă.

Cât despre ceilalți posibili candidați la primărie, sondați de Mirel Palada, că e vorba de Marilen Pirtea ori de Alin Nica, aceștia, nefericiții de ei, ar obține scoruri de neprezentare în fața năvalnicului Nicolae Robu.

Acuma, primul lucru ce sare în ochi când citim integral prezentarea sondajului ar fi că acesta nu are niciun comanditar. Orice sondaj de opinie autentic din lumea asta, mă rog, nu neapărat din Rusia sau din China, are, la final, precizat numele celui care l-a comandat în mod oficial. Că e vorba de un partid anume, de un organ de presă, de un ONG, dar el trebuie să aibă, în cele din urmă, un comanditar. Cum s-ar zice, cineva care să plătească muzica!

Or, sondajul cu pricina nu are nici mort un astfel de solicitant. Cel puțin nu unul nominalizat. Acum, prin târg, se vorbește că prietenii mai vechi ai domnului Robu ar fi pus mână de la mână să-i achite domnului Palada munca de ocnaș al cifrelor politice. Prin acești vechi amici, s-a vehiculat numele lui Alin Popoviciu, omul-orchestră de odinioară al atâtor politicieni celebri: de la Elena Udrea, la Vasile Blaga și până la primarul cu apucături de rocker, Lae Robu.

C-o fi ’mnealui sau altul printre plătitori, e greu de spus și de dovedit. Un lucru e însă străveziu ca luciul apei în zi senină. Anume că respectivul sondaj miroase a încropeală de la un capăt la altul. Ca să nu spunem că pare uns cu toate alifiile paladiene, atât de bine cunoscute, altminteri.

Finalmente, timișorenii ar merita, cu prisosință, un sondaj profesionist și credibil, făcut de o casă de sondaje mai cu ștaif și cu un comanditar asumat. Doar un asemenea sondaj ne va arăta, cu adevărat, tendințele de vot pentru primăvara anului 2024 și va putea fi luat în calcul atât de actorii politici, cât și de opinia publică locală.

 

LĂSAȚI UN MESAJ