Ce va duce anul nou la Aeroportul Internațional Timișoara Video

312

Din anul 2022 mai sunt doar câteva zile. Pentru activitatea Aeroportului Internațional Traian Vuia” din Timișoara, a fost unul destul de bun chiar dacă nu a fost la fel de benefic ca anul de referință 2019. Dar pentru a cuantifica cele bune și mai puțin pozitive trebuie să nu uităm de cei aproape doi ani de restricții impuse de pandemia generalizată. De fapt abia după ce au trecut primele trei luni din anul în curs treburile au început să se normalizeze. Deci din punct de vedere economic am avut un an mult mai scurt în activitatea aeroportului.
Ca un prim bilanț, directorul general Daniel – Oliver Stamatovici a prezentat luni primele cifre despre activitate societății conduse de dânsul.


Proiectele de investiții prezentate sunt grupate pe trei categorii, respectiv:
a. Proiecte finalizate aflate în etapa de monitorizare
b. Proiecte de investiții inițiate înainte de 31 decembrie 2021
c. Proiecte de investiții lansate în perioada 01.01.2022 – 19.12.2022
De asemenea, se va face o diferențiere între proiectele de investiții ce se vor realiza în termen scurt (până în 31.12.2023) și cele pe termen mediu (cu termen de finalizare 31.12.2025 sau
ulterior)
În total, S.N. Aeroportul Internațional Timișoara „TRAIAN VUIA” S.A. urmărește realizarea unor investiții cu o valoare cumulată de peste 2.500 mil. lei (peste 507 mil. euro, cu TVA inclus) după cum urmează:
I. Proiecte de investiții finalizate, aflate în etapa de monitorizare

1. Terminal Sosiri Curse Externe Pasageri
La data de 29.07.2021 s-a dat în folosință Terminalul Sosiri Curse Externe Pasageri situat pe Aeroportul Internațional „Traian Vuia” Timișoara. Valoarea totală a proiectului de investiții este de 30,35 mil. lei.

Până la data de 06.02.2022:
 S-a finaliza procedura de înscriere a imobilului în patrimoniul privat al societății cu nr. 400528 începând cu data de 12.01.2022 ;
 Noul terminal a fost menținut în condiții de exploatare optime, toate reparațiile necesare (opt intervenții la: ușile glisante, tavanul fals, placările exterioare, sistemul de climatizare, instalația electrică și la sistemul de transport bagaje) s-au realizat de către constructor în perioada de garanție.
 În ceea ce privește lucrările de pavare a trotuarelor cu dale din beton (unde s-a constatat după sezonul rece deformarea suprafeței acoperite cu dale și fisuri observate la unele dintre acestea), s-a realizat remedierea defecțiunilor constatate în perioada de garanție. Societatea nu înregistrat costuri suplimentare. Reparațiile s-au realizat decalat, astfel încât fluxul de pasageri nu a fost perturbat.

2. Achiziția a două autospeciale PSI.
Autospecialele au intrat în serviciu începând cu data de 27.06.2021.
Până la data de 19.12.2022 nu s-au înregistrat defecțiuni în comportarea autospecialelor pe timpul iernii 2021 – 2022 și nici în anul curent.

3. Achiziție Sistemul Integrat pentru Controlul de Securitate
 Recepția finală a celor 30 de echipamente de control de securitate furnizate s-a realizat în 15.06.2022, iar sistemul integrat pentru controlul de securitate este utilizat integral. Începând cu data de 01.12.2022, controlul de securitate al pasagerilor și bagajelor se realizează la un nivel ridicat de confort. Lichidele, aerosolii și gelurile, precum și echipamentele electronice de mari dimensiuni sunt controlate în bagajul de cabină (nu mai este necesară extragerea lor pentru controlul, de securitate) și nu se mai aplică restricțiile de transport al LAGs în aceste bagaje.


De la începutul anului până la data raportării:
 S-a finalizat procedura de avizare, prin medierea Autorității Aeronautice Civile Române, în calitate de autoritate națională competentă (ședința de mediere din data de 10.03.2022).
Autoritate a solicitat puncte de vedere către Conferința Europeană a Aviației Civile (CEAC/ECAC) și a transmis către toate părțile implicate indicații concrete despre modul de aplicare a prevederilor reglementărilor europene (adresa cu nr. 1348/21.03.2022);
 S-au finalizat toate demersurile de formalizare a documentelor și procedurilor agreate la nivel european pentru aceste categorii de echipamente, inclusiv teste de acceptanță, de verificare tehnică și operațională care nu au relevat vicii de fond ce ar putea genera probleme în exploatare.
 S-au realizat toate modificările constructive electro – mecanice și de automatizări pentru integrarea echipamentelor de scanare a bagajelor de cală în sistemele de benzi destinate transportului bagajelor de cală.
 De asemenea, toate echipamentele care utilizează radiații ionizante sunt avizate de către CNCAN.
 În prezent sunt date în exploatare toate sistemele de control de securitate destinate pasagerilor, persoanelor altele decât pasagerii, ale mărfurilor, ale proviziilor de aeroport și de avion.
În publicația Renașterea bănățeană nr. 9840 din 11.07.2022 a fost publicat anunțul la terminarea implementării proiectului „Achiziție autospeciale PSI și Sistem Integrat pentru Controlul de Securitate”.

Dar cum datele sunt extrem de sintetice și ample se pot urmări în filmarea de mai jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.