Ce surprize ne rezervă vremea în minivacanța de Rusalii! Prognoza meteo pe regiuni

201

În minivacanța de Rusalii 2018, adică în perioada 25-28 mai 2018, vom avea temperaturi cuprinse între 24 și 30 de grade, însă nu sunt excluse furtunile, în special luni, 28 mai.

Şi de 1 Iunie vom avea vreme frumoasă, însă, la fel ca de Rusalii, vom avea parte şi de fenomene meteo extreme.

Prognoza meteo arată că la finele lunii mai, temperaturile medii vor avea valori apropiate de media climatologică în sud, sud-est și vest și sub normal, local, în celelalte zone. Precipitațiile totale lunare vor fi apropiate de normă în sud-estul țării și vor fi excedentare în rest.

Şi pentru luna iunie a anului curent, temperatura medie lunară a aerului va fi apropiată de norma climatologică în cea mai mare parte țării. Precipitațiile totale lunare vor fi apropiate de mediile climatologice în nordul și centrul țării și vor avea o tendință spre deficit, local, în restul teritoriului.

Banat

Vremea se va încălzi treptat, în primele zile, astfel încât până la data de 25 mai valorile maxime vor atinge, în medie, 28 de grade, iar cele minime în jur de 14 grade. Până în 30 mai nu vor fi variații termice semnificative, însă după această dată, temperatura aerului va marca o scădere spre valori diurne de 25…26 grade și nocturne, în medie, de aproximativ 13 grade.

Crișana

Temperatura aerului va crește de la o zi la alta, astfel încât, până în data de 25 mai maximele se vor situa, în medie, în jurul valorii de 28 grade, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă. Variațiile ulterioare nu vor fi semnificative, însă începând din 30 mai vremea se va răci treptat, ajungând la maxime de 24 de grade spre finalul intervalului. Minimele vor avea, în medie, același parcurs; până la jumătatea primei săptămâni vor atinge valori de 13…14 grade, apoi vor coborî treptat spre 11…12 grade.

Transilvania

În intervalul 21 – 24 mai, un proces de încălzire continuă a vremii, se va concretiza printr-o creștere a temperaturilor maxime până la valori, în medie, de 26…27 grade. În weekend, regimul termic diurn, în ușoară scădere, se va apropia de cel climatologic specific perioadei, respectiv maxime în jurul a 24 grade. Nu vor mai fi variații semnificative până în jurul datei de 30 mai, după care va coborî spre 22…23 de grade. Minimele, destul de scăzute la începutul perioadei de referință, în medie regională de 6…8 grade, vor marca și ele o creștere treptată, spre 10…11 grade până la finalul primei săptămâni, apoi vor fi în scădere, spre medii de 8…10 grade.

Maramureș

Vremea se va încălzi în intervalul 21 – 24 mai, urmând să devină mai caldă decăt în mod obișnuit în această perioadă, cu maxime ce se vor situa, în medie regională, in jurul a 28 de grade și minime de 11…12 grade. Ulterior, valorile vor scădea usor spre maxime de 26 de grade și minime de 10…11 grade și apoi regimul termic va fi relativ stationar până în jurul datei de 30 mai. Staționaritatea în ceea ce privește valorile nocturne va dura până la sfârșitul perioadei de prognoză, în schimb valorile diurne vor marca o notă de scădere, spre o medie regională în jurul a 24 de grade, în ultima zi.

Moldova

Valorile termice diurne vor marca o crestere continua in primele patru zile ale intervalului de prognoza, astfel incat vor ajunge in jurul a 29 de grade, caracterizand o vreme calda pentru aceasta perioada. in intervalul 24 – 26 mai vor fi in scadere, spre medii de 24 de grade, apoi vor avea variatii relativ mici. Minimele nocturne, de la o medie regionala de aproximativ 8 grade in noaptea de 22 mai, vor creste in intervalul urmator, astfel ca in 25 mai vor ajunge la o medie in jurul a 15 grade. Pana in 27 mai, vor scadea din nou, spre 12 grade si ulterior se vor mentine relativ stationare.

Dobrogea

Temperatura aerului va fi in crestere treptata, in primele zile din interval, astfel incat, in data de 24 mai, medie regionala a maximelor va fi de 25…26 de grade, iar minimele de 16…17 grade. Ulterior, vremea se va raci pana la medii ale valorilor diurne de 23…24 grade si de 13…14 grade a celor nocturne, iar pana la finalul celor doua saptamani de prognoza nu se estimeaza ca vor mai fi variatii semnificative de la aceste valori.

Muntenia

Temperatura aerului va creste, astfel incat vremea va deveni mai calda decat in mod obisnuit pentru aceasta perioada, in jurul datei de 24 mai, maximele vor atinge, in medie regionala, 28…29 grade, apoi va marca o scadere treptata , pana la valori de 24…25 de grade in ziua de 27 mai. Dupa aceasta data, variatiile termice vor fi nesemnificative. Temperaturile minime vor debuta cu o scadere, la medii de 10…11 grade – in 22 mai, apoi vor fi in crestere pana la finalul primei saptamani, cand se prognozeaza a se inregistra 14….15 grade; dupa o scadere brusca la valori de 12 grade – in 28 mai, nu vor mai avea variatii importante.

Oltenia

In perioada 21 – 24 mai, vremea se va incalzi semnificativ. Temperaturile maxime vor creste pana la o medie regionala de 26…27 de grade, pornind de la 22 de grade, la inceputul intervalului de prognoza, iar cresterea minimelor termice va fi de la 12 grade, spre o medie de 14 grade. Apoi temperatura aerului va marca o scadere, spre medii diurne de 24…25 de grade si nocturne de 12…13 grade – in data de 27 mai, iar in cea de-a doua saptamana de prognoza va fi relativ stationara in jurul acestor valori.

La munte

Valorile diurne ale temperaturii aerului vor marca o creste in perioada 21 – 24 mai, de la 11 grade la 17 grade, in medie regionala. in zilele de 25 si 26 mai, acestea vor marca o scadere spre 15 grade si se vor mentine relativ stationare in jurul acestei valori pana pe 30 mai, dupa care se estimeaza o noua scadere usoara, spre o medie de 14 grade.

LĂSAȚI UN MESAJ