Ce s-ar întâmpla în Timișoara în cazul unui cutremur de 6 grade pe scara Richter?…

1567

Zona Timişoara este cea mai importantă regiune seismic activă a României la nivelul seismicităţii crustale, se spune într-un poster informativ al Institutului Național de Fizica Pământului, realizat în cadrul proiectului Rețeaua Seismică Educațională din România (ROEDUSEIS-NET).

Din cele aproximativ 217 cutremure întregistrate înainte de 1901, cele mai importante mișcări seismice au fost considerate cele din 1882, în urma căruia Biserica Parohială a fost grav avariată și a trebuit închisă, și cel din 10 octombrie 1879 de la Moldova Nouă, cu o intensitate de VIII și numeroase replici.
În perioada 1901-1950 au fost înregistrate 129 de cutremure, în perioada 1951-1999 au fost întregistrate 97 de seisme, iar în perioada 2013 – mai 2014 s-au înregistrat 174 de seisme, conform INFP.

O analiză a vulnerabilităţii – realizată la Institutul de proiectare IPROTIM, în cazul ipotetic al unui seism cu magnitudine 6 pe scara Richter – având epicentrul în localitatea Şag, iar adâncimea focarului la 15 kilometri – transmisă Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiş, a relevat date îngrijorătoare, se mai arată în informațiile INFP.

Astfel, în centrul vechi al Timişoarei, din cauza gradului avansat de degradare a clădirilor, este posibilă o concentrare mare a cazurilor de colaps general sau parţial.
Zone mai restrânse de avarii grave pot apărea şi în alte cartiere: Piaţa Traian, Str. Ştefan cel Mare, Piaţa Kuttl, Str. Preyer, Str. Treboniu Laurean, cartierul Iosefin.
La clădirile cu două etaje construite în perioada 1860-1910 sunt posibile avarii interioare la pereţii despărţitori.
Cartierele de blocuri cu patru etaje, din zona de nord a municipiului Timișoara, vor fi puţin afectate la structură, dar sunt probabile avarii interioare.

Și nu numai clădirile pot suferi.
Se pot produce tulburări psihice la copii și adolescenți.
După perioada 1991-1993, în care s-au înregistrat repetate cutremure în zona Banloc-Voiteg, dr. C. Lupu din Timișoara (1997) a analizat tulburarile psihice la copii și adolescenți din 12 localități cu circa 13.000 locuitori, din care aproximativ 4.000 copii cu vârste între 0 și 16 ani.
S-a constatat că aproape 60% din populația infantojuvenilă s-a încadrat în criteriile “tulburării de stres post-traumatic” (PTSD)…

LĂSAȚI UN MESAJ