Ce pensii au judecătorii Curții Constituționale

68

Judecătorii de la Curtea Constituţională sunt printre cele mai privilegiate persoane publice: pot încasa sute de mii de lei anual din mai multe surse, spre deosebire de alţi cetăţeni ai statului. Judecătorii CCR decid singuri dacă îşi taie sau nu pensia specială. Preşedintele CCR Valer Dorneanu, fost parlamentar PSD, primeşte de la stat peste 13.000 de euro lunar.

Majoritatea judecătorilor care au decis că eliminarea pensiilor speciale e neconstituţională sunt ei înşişi beneficiari ai unor asemenea pensii, unii având chiar două astfel de venituri. Pe lângă acestea, o parte a judecătorilor mai primesc şi salariu de la CCR. Cum s-a ajuns la privilegierea judecătorilor de la CCR? În 2018, PSD, sprijinit de ALDE şi UDMR, a votat un proiect de lege care modifica Legea de funcţionare a CCR şi stabilea pensie specială şi pentru magistraţii acestei instituţii.

„Judecătorii Curţii Constituţionale cu o vechime în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior de cel puţin 25 de ani, indiferent de vârstă şi de data pensionării, beneficiază, la cerere, de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute. Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea menţionată, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a o putea depăşi”. Mai mult, aceştia puteau cumula pensia specială de la CCR cu alte pensii şi salarii.

Nu mai puţin de şase dintre cei nouă judecători au pensii speciale în prezent. Valer Dorneanu, preşedinte al CCR şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor din partea PSD, e printre cei care se bucură de beneficiile legii de funcţionare a CCR. În ultima declaraţie de avere a lui Valer Dorneanu, din 2019, preşedintele CCR menţiona că a primit 322.200 lei ca pensie specială. Dorneanu a beneficiat şi de o pensie specială de aproape 75.000 de lei, aferentă anului 2018, pentru activitatea de fost parlamentar, dar şi pensia de stat de 22.800 de lei. De asemenea, la aceste sume erau adăugate indemnizaţia de la CCR, adică salariu, în valoare de 301.000 lei, plus salariul luat ca profesor la Universitatea Nicolae Titulescu, adică 50.800. Aşadar, şeful CCR a câştigat lunar aproximativ 65.000 de lei, adică peste 13.000 de euro.

Lista întreagă o puteți consula pe adevarul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.