Zona centrală, aproape imposibil de parcurs de către pietoni GALERIE FOTO

722

Încăpățânarea primarului Timișoarei, Nicolae Robu, de a schimba trotuarele din centrul orașului cu unele colorate și ilegale, este o bătaie de joc la adresa pietonilor. O scurtă plimbare pe bulevardul Republicii se transfromă rapid într-o aventură printre mașini și nori de praf.

Duminică, pe o vreme de vară, am ieșit la o plimbare de lucru prin centrul Timișoarei, pentru a vedea dacă oamenii mai respectă restricțiile autorităților. După ce am trecut pe lângă Parcul Central, unde erau mai mute persoane pe alei și pe bănci și nici urmă de polițiști sau jandarmi, am pornit spre Bulevardul Republicii. Surpriză! Nu se poate traversa strada pentru că trecerea de pietoni de pe Bulevardul Regele Ferdinand I este o… imensă groapă cu pământ. A fost spart, probabil pentru a fi refăcut. Atunci am pornit pe lângă fost trecere de pietoni, pe șosea.

După intersecție, nici vorbă să revin pe trotuar. Pe ambele părți ale bulevardului, ambele sunt sparte. Sunt adevărate tranșee și mai sunt și delimitate cu bandă de protecție pentru a nu putea trece pe acolo. Și atunci, eu, ca pieton, pe unde ar fi trebuit să merg? Am continuat pe carosabil, cu mașinile care treceau cu viteză foarte aproape de mine.

Ce nu înteleg este de ce nu a fost creat un culoar pentru pietoni, pentru a circula în siguranță? Inspectorii de la Inspectoratul de Stat în Construcții ce păzesc? De ce nu amendeazăă debandada din apropierea Pieței Victoriei? Și, în final, întreb și Garda de Mediu de ce nu își trimite comisarii să verifice șantierele, acestea fiind o sursă ”perfectă” de praf, neexistând niciun fel de protecție pentru a nu se polua aerul.

Despre ilegalitatea lucrărilor am mai scris. Primăria Timișoara nu are avizele necesare pentru a amenaja trotuarele din zona zero – istorică a orașului. Direcția Județeană pentru Cultură Timiș a depus și plângere penală împotriva administrației locale, dar autoritățile continuă lucrările nestingherite. Cum este este posibil ca în democrația anului 2020, întreaga administrație a unui oraș să încalce legea după bunul plac al primarului?!

Spunem asta pentru că, atunci când a fost confruntat cu problema, Nicolae Robu a declarat că: ”Eu stau să ma iau după fiecare, dacă sunt frumoase sau nu trotuarele?!”. Așa că, el ”merge înainte” cu încălcarea legii. Poate pentru că pavajul cumpărat deja pentru toată zona centrală a fost achiziționat, cu aproape 4 milioane de lei, din banii cetățenilor, dar fără o părere a celor care chiar au dreptul să și-o dea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ