Ce l-a ucis pe Răzvan? Locul lui din penultima bancă de la geam va rămâne pentru totdeauna gol

1279

Gripa a ucis 11 români în ultimele luni, iar patru dintre ei sunt copii! Un caz şocant ridică semne de întrebare chiar şi în lumea medicală: un băiat de 12 ani s-a stins subit, după ce a trecut prin mâinile mai multor doctori. A fost trimis acasă cu diagnosticul de gripă dar, în câteva ore, copilul a murit. Ancheta procurorilor care încearcă să afle ce s-a întâmplat nu le mai poate aduce alinare părinţilor devastaţi. Între timp, autorităţile ne recomandă să prevenim gripa, în loc să o tratăm.

Nicoleta Rădulescu, directoarea Şcolii Iancului, Bucureşti: Activ, învaţa bine, era foarte iubit de colegi. Ieri, nu am cuvinte să vă spun ce reacţie au avut aceştia

Răzvan şi-a cucerit colegii şi profesorii cu isteţimea şi energia unui copil de 12 ani. Moartea lui fulgerătoare i-a şocat pe toţi. Locul lui din penultima bancă de la geam va rămâne pentru totdeauna gol.

Nicoleta Rădulescu, directoarea Şcolii Iancului, Bucureşti: Ultima zi în care copilul a fost la cursuri a fost joi, apoi au venit trei zile libere, 24 ianuarie, şi în această perioadă au apărut simptomele, iar duminică seara mama a anunţat-o pe doamna dirigintă că Răzvan are dureri în gât şi va lipsi

La începutul săptămânii, mama a revenit cu un mesaj pe grupul de Whatsapp al clasei a 6-a A: „Răzvan va lipsi toată săptămâna. Are faringită acută. Nu are gripă”.

Nimic nu prevestea tragedia. Colegii i-au urat sănătate. A doua zi, starea băiatului s-a înrăutăţit. Părinţii l-au dus la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş. Medicii au spus că este suspect de gripă şi i-au prescris un tratament antiviral. Părinţii nu au mai apucat să i-l dea. Miecuri, băiatul a ajuns din nou la spital în stare foarte gravă.

Copilul a ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu miercuri, la şapte dimineaţa. Era în şoc septic. A fost intubat şi dus la Terapie Intensivă. Investigaţiile au arătat că era infectat cu streptococ beta hemolitic de tip A şi cu virus gripal. Nu a răspuns la niciun tratament, iar joi la 4 dimineaţa a murit.

Părinţii, profesorii şi chiar autorităţile se întreabă cum e posibil ca un copil să moară după ce a trecut prin mâinile atâtor medici. Doctorii de la Spitalul Grigore Alexandrescu au sesizat Parchetul, iar procurorii încearcă să afle ce s-a întâmplat. Între timp, inspectorii sanitari au închis şcoala şi au decis dezinfectarea claselor.

În total, 14 elevi din această şcoală au fost diagnosticaţi cu virusul gripal în ultimele două săptămâni. După ce a fost confirmat şi decesul elevului de clasa a şasea, reprezentanţii şcolii au suspendat orele. Au început dezinfectarea sălilor de clasă, iar elevii se vor putea întoarce la cursuri abia de luni.

Colegii lui Răzvan vor rămâne acasă până miercuri.

Gripa a suspendat parţial cursurile în 49 de şcoli din Bucureşti şi a închis complet alte şapte. Inspectoratul Şcolar cere tuturor directorilor să ia măsuri pentru intensificarea măsurilor de igienă.

Roxana Cercel, inspector şcolar Bucureşti: Sterilizarea, curăţarea şi ventilarea spaţiilor unde învaţă copiii. Triajul şi identificarea copiilor cu probleme să se facă cu multă atenţie, implicit prin participarea cadrelor didactice. Să ia seamă şi să anunţe cabinetele medicale şcolare şi familiile copiilor

Iar copiii să se spele cât mai des pe mâini. Şi la şcoală, şi acasă. La nivel naţional, peste 5.500 de elevi din 71 de şcoli stau acasă din cauza viruslui.

Pentru a preveni răspândirea bolii, autorităţile din Capitală au luat măsuri fără precedent: au cumpărat o sută 50 de mii de măşti medicale pe care le distribuie gratuit în tramvaie, autobuze şi troleibuze.

În mijloacele de transport în comun, medicii ne recomandă să purtăm mască chiar şi atunci când nu suntem bolnavi. Toate aceste suprafeţe sunt murdare şi, dacă înainte pe aici a trecut o persoană care este bolnavă şi noi am pus mâna, pe care apoi o ducem la ochi, nas ori gură, atunci, da, ne putem îmbolnăvi.

11 români au fost răpuşi de gripă în acest sezon. Patru dintre ei erau copii.
Sursa: observator.tv

LĂSAȚI UN MESAJ