Ce contracte atribuie Primăria Timişoara în 2017, fără licitaţie

986

Bugetul Timişoarei pentru anul 2017 este în lucru şi până când acesta va fi conturat, Primăria Timişoara a demarat deja achiziţiile publice pentru anul 2017. Achiziţii care, în cele mai multe cazuri, vor fi decontate de bugetul din acest an al Timişoarei. Contractele despre care vorbim sunt atribuite direct, dosarele fiind analizate de aparatul de specialitate al Primăriei Timişoara. Cele mai multe servicii şi lucrări pe care autorităţile vor să le contracteze şi să le plătească din banii publici au valori de câteva zeci de mii de lei, dar sunt şi câteva contracte mai importante a căror valoare depăşeşte 300.000 de lei. Serviciile şi lucrările contractate astfel vor fi prestate în decursul anului 2017.

În total, în planul de achiziţii publice pentru anul 2017, publicat pe site-ul Primăriei Timişoara, sunt trecute contracte de furnizare, de servicii şi de lucrări în valoare de 2,3 milioane de lei. Aproape jumătate din sumă se va cheltui pentru ca instituţia să beneficieze de anumite bunuri furnizate de firmele câştigătoare. Serviciile pe care Primăria doreşte să le contracteze direct depăşesc cu puţin 200.000 de lei, iar lucrările înghit aproape un milion de lei.

cetateni-onoare

Pe ce vrea conducerea Primăriei Timişoara să cheltuie banii? În primul rând, papetăria pare să fie destul de scumpă. Diplomele pentru desemnarea cetăţenilor de onoare ai oraşului costă, în estimarea autorităţilor, aproape 100.000 de lei. De asemenea, autorităţile au de gând să cheltuie 66.000 de lei pentru achiziţia de „agende, notesuri, calendare de perete, cu ocazia finalului de an”. Municipalitatea se gândeşte şi la volunatrii de la SALVO. Anul acesta, Primăria va achiziţiona echipamente şi tot ce au nevoie salvatorii, atribuind contracte de 160.000 de lei. De asemenea, mai mulţi voluntari, sau cei care sunt novici în misiuni de salvare, vor participa la cursuri de perfecţionare. Acestea vor costa 15.000 de lei.

salvo-2

O achiziţie parfumată

Primăria Timişoara va fi împodobită toată vara de flori colorate. Autorităţile au de gând să atribuie un contract unei firme private care să amplaseze mii de muşcate curgătoare la ferestrele instituţiei. Nota de plată pentru contribuabilii la bugetul local – 74.460 de lei.

Potrivit site-ului Primăriei Timişoara, instituţia va atribui direct un contract pentru achiziţia de plante care să înfrumuseţeze clădirea.

„Municipiul Timişoara doreşte achiziţionarea de jardiniere pline cu plante ornamentale (muşcate curgătoare) pentru ferestrele de la clădirea Primăriei Municipiului Timişoara. Serviciile specifice de întreţinere în perioada de vegetaţie: udat, fertilizat, tratamente fitosanitare, eliminarea florilor trecute, completarea amestecului nutritiv, vor fi efectuate începând din luna mai până în luna noiembrie inclusiv (6 luni), în funcţie de cerinţele biologice ale plantelor şi de condiţiile atmosferice”, se arată în caietul de sarcini ce însoţeşte anunţul.

Astfel, vor fi cumpărate 2.700 de muşcate plantate în 500 de jardiniere. Autorităţile au anumite cerinţe pentru firma care va primi contractul de aproape 75.000 de lei.

„Jardinierele trebuie să fie amenajate cu plante bogat ramificate, înflorite şi într-o stare fitosanitară bună. Muşcatele vor fi din specia pelargonium peltatum – muşcate curgătoare, cu inflorescenţe de culoare roşie, cu înflorire continuă pe toată perioada de vegetaţie”, se mai specifică în caietul de sarcini.

Contractul se va atribui pentru perioada mai 2017 – noiembrie 2017. Astfel, toată vara şi aproape întreaga toamnă, sediul Primăriei Timişoara va fi împodobit de flori.

primaria_timisoara_flori_1

Trei lucrări, aproape un milion de lei

Tot în planul de achiziţii publice pe anul 2017, autorităţile vor contracta 3 lucrări, suma estimată pentru realizarea acestora ajungând la aproape un milion de lei. Una dintre ele este dorită de ceva vreme de edili, dar nu s-a concretizat încă. Este vorba despre reabilitarea pasarelei de lângă Parcul Copiilor. Anul acesta se vor cheltui, potrivit planului, 276.000 de lei. Asta deşi în bugetul de anul trecut fuseseră cuprinşi bani pentru acelaşi obiectiv.

„Reabilitarea pasarelei de la Parcul Copiilor este inclusă în Programul de Dezvoltare al Primăriei pentru anul 2016 cu o valoare estimată de 340.780 de lei. S-au finalizat documentaţiile tehnice şi trecem la pregătirea licitaţiei pentru alegerea executantului. Toate detaliile se vor regăsi în documentaţiile de licitaţie”, declarau oficialii Primăriei Timişoara la începutul anului 2016.

pasarela-parcul-copiilor

Ei bine, licitaţia nu a mai fost organizată, suma scăzută sub 300.000 de lei şi acum autorităţile vor atribui contractul direct unei firme private.

Celelalte două lucrări cuprinse în planul de achiziţii publice al Primăriei Timişoara vizează reabilitarea termică a două grădiniţe. Cu 306.000 lei se va anvelopa faţada Grădiniţei PP27, iar cu alţi 368.000 de lei se va izola termic Grădiniţa PP11.

reabilitare-termica

Excedentul din 2017, cheltuit pe „goluri”

Înainte de a aproba bugetul Timişoarei pe anul 2017 şi de a începe să atribuie contracte pentru servicii sau lucrări, conducerea Primăriei Timişoara trebuie să decidă ce face cu excedentul bugetar de pe anul trecut. Sunt în visteria oraşului aproape 3 milioane de lei.

Conducerea Primăriei Timişoara propune Consiliului Local un proiect de hotărâre privind repartizarea excedentului bugetar al oraşului, rămas neutilizat la finalul lunii decembrie 2016. Potrivit proiectului, în sold mai sunt 2,9 milioane de lei.

Propunerea prevede utilizarea banilor „pentru acoperirea temporară a golurilor de casă provenite din decalajele între veniturile şi cheltuielile secţiunilor de funcţionare şi dezvoltare în anul curent, în limita disponibilului rezultat în urma aplicării prevederilor; pentru acoperirea definitivă a eventualelor deficite ale secţiunilor de funcţionare şi dezvoltare, după caz, la sfârşitul exerciţiului bugetar”.

Tot din excedentul bugetar se vor cheltui peste 10.000 de lei pentru acoperirea co-finanţării pentru proiectul „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană”.

Până la finalul lunii martie, autorităţile promit să adopte bugetul Timişoarei pentru anul în curs.  Potrivit estimărilor, sumele sunt similare cu cele de anul trecut. Bugetul total al Timișoarei pe anul 2016 a fost de 1,26 miliarde de lei, împărțit astfel: buget local de 949,3 milioane de lei, cărora li s-au adăugat peste 355 de milioane de lei, bugetul instituțiilor publice, finanțate din venituri proprii și subvenții din bugetul local, respectiv 3,31 milioane lei, bugetul fondurilor europene nerambursabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.