Ce ar trebui să știe firmele despre Regulamentul de Protecție a Datelor cu Caracter Personal. Video

254

Sala de ședințe a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș din centrul orașului a fost azi arhiplină de participanții unui seminar foarte interesant pentru mediul de afaceri local. În lumea modernă din zilele noastre este greu de închipuit o afacere ce ar putea funcționa făra a apela la mijloacele tehnice și electronice. Fără a apela la tehnologia informației nu se mai poate face nimic serios. Dar tot în acest loc al înaltei performanțe se poate ascunde și o mare vulnerabilitate a unei firme. Datele ce se transmit și se descarcă de pe rețelele publice se pot accesa de oricine. Aceste date se pot pierde, șterge sau se pot folosi de cei rău intenționați. În special, datele cu caracter personal nu trebuie cunoscute decât de un număr limitat de persoane.

Pentru a instrui firmele ce lucrează cu astfel de date se pregătește un Regulamentul de Protecție a Datelor cu Caracter Personal. Acesta ar trebui cunoscut de toți operatorii economici.

Tocmai pentru a disemina aceste informații, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Camera de Comerț Britanico- Română (BRCC), în parteneriat cu firma de prestigiu Moore Stephens KSC a organizat la sediul din P-ța Victoriei nr.3, în Sala C.E.D.O, un seminar de prezentare și aprofundare a Regulamentului de Protecție a Datelor cu Caracter Personal (GDPR), în scopul planificării pașilor de implementare a acestuia în cadrul firmei.
Începând cu data de 28 mai 2018, companiile din toată lumea care stochează și procesează date despre cetățenii U.E. vor fi nevoite să se conformeze GDPR. Amenzile posibile pentru non-conformare pot ajunge de la 2 – 4% din cifra de afaceri globală până la 20 mil. euro, în funcție de suma care este mai mare.

La eveniment au participat ca vorbitori atât specialiști în aplicarea managementului securității informaționale cât și avocați și consultanți cu experiență în implementarea procedurilor privind sistemul de protecție a datelor cu caracter personal.

Cuvântul de deschidere a întâlnirii a aparținut directorului general al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș Florica Chiriță. Dânsa a arătat deschiderei camerei spre orice inițiativă ce ar duce la o mai bună cunoaștere a legislației economice. Cunoașterea este unul din pașii spre succesul în afaceri.

Charlie Crocker de la Camera de Comerț Bilaterală România – Marea Britanie a adăugat părerea sa despre acest subiect sensibil al corectei gestionări a datelor.
Mamas Koutsoyiannis din partea Moore Stephens KSC & și membru în Consiliul BRCC al Excelenței sale, Ambasadorul Marii Britanii în România a explicat ce înseamnă o bună cunoaștere a folosirii datelor personale.

Discuțiile s-au transformat rapid în dezbateri cu întrebări și răspunsuri de cele mai variate de la noțiuni generale până la ce are de făcut o firmă de unde se fură sau se pierde un laptop cu date. Exemplul nu este doar teoretic. Se cunosc cazurile în care chiar planuri militare de mare importanță au fost uitate într-un autobuz.

Au mai luat cuvântul Valentina Ion, Vlad Tomosoiu specialiști în domeniu ce au dat răspunsuri la dedumeririle celor din sală.

LĂSAȚI UN MESAJ