Ce a declarat la Timişoara ministrul Justiției despre interceptările telefonice-VIDEO

766

Prezent, marţi, la bilanţul Curţii de Apel Timişoara, ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat că urmează să promoveze o ordonanță de urgență care să facă referire la folosirea infrastructurii pentru interceptări.

După părerea sa, aceasta ar trebui folosită și de polițiști și procurori, urmând ca apoi să aibă loc o dezbatere publică.

”Suntem în situația în care încă nu avem o decizie a Curții Constituționale. Ceea ce poate și trebuie Guvernul să facă este ceea ce am spus acum o săptămână. România nu își permite să aibă  niciun fel de hiatus în momentul când această decizie a CCR se citeste în plenul Curții se publică și momentul în care se adoptă un act legislativ. Eu, ca ministru, alături de toată societatea plec de la premisa că o decizie a CCR trebuie respectată însă pe de altă parte promovez o ordonanță de urgență care este un act cu putere de lege și este singura modalitate prin care putem să ne asigurăm că o astfel de sincopă între momentul adoptării deciziei și a punerii în acord a normei cu cerința CCR se realizează. Asta am să fac, am discutat deja cu reprezentanții parchetelor, cu Ministerul Public în general pentru că aș dori să precizez că nu DNA este afectat cu precădere, ci și DIICOT și Parchetele”, a declarat ministrul Justiției.

Raluca Prună a mai spus că Ministerul Justiţiei este afectat și că este necesară o dezbatere publică.

”Plec de la premisa că întreg Ministerul Public este afectat de aceea am avut discuții inclusiv cu procurorii șefi de la DNA și DIICOT, cu SRI pentru că SRI are această infrastructură. Eu mă aștept să urmeze o dezbatere de societate, societatea trebuie să decidă dacă poate, dacă are mijloacele financiare pe care noi le estimăm la în jur de un miliard de euro, resursele financiare pentru a duplica această infrastructură sau dacă nu cumva se poate folosi în continuare această infrastructură care există la acest moment în cadrul SRI. Noi anticipăm ce va spune CCR și încercăm să ajustăm. Nu pot face mai multe comentarii pentru că nu avem o decizie a Curții”, a mai declarat Prună.

Ministrul a mai spus că în ordonanța de urgență se va prevedea că polițiștii și procuorii vor putea face interceptări.

Curtea Constituţională (CC) a decis, marţi, că prevederea din Codul de procedură penală potrivit căreia supravegherea tehnică poate fi efectuată de ”alte organe specializate ale statului” decât organul de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei este neconstituţională.

LĂSAȚI UN MESAJ