14.1 C
Timișoara
sâmbătă 18 mai 2024

Căsătoria religioasă mixtă este posibilă doar cu… dispensă în Biserica Ortodoxă!

În urma discuțiilor din presă referitoare la poziția Bisericii Ortodoxe Române privind căsătoriile religioase mixte, Patriarhia Română precizează că, pentru a păstra unitatea de credință și de viață spirituală în familie, tradiția canonică strictă a Bisericii Ortodoxe a formulat explicit interdicția căsătoriei credincioșilor ortodocși cu persoane de altă confesiune creștină.

”Totuși, prin iconomie sau pogorământ (excepție), din rațiuni pastorale în contexte socio-culturale multiconfesionale, Biserica Ortodoxă îngăduie căsătoria credincioșilor ortodocși cu persoane de altă confesiune creștină, după obținerea dispensei (aprobării speciale) de la episcopul ortodox al locului, care are cea mai înaltă responsabilitate pastorală în eparhie”- spune Patriarhia Română.

Pruncii care se nasc dintr-o căsătorie mixtă să fie botezați în Biserica Ortodoxă…

”În acest sens, la cea de-a doua Conferință Panortodoxă Presinodală din anul 1982, Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe au confirmat această practică a iconomiei sau dispensei, menționând însă condiția ca pruncii care se nasc dintr-o căsătorie mixtă să fie botezați în Biserica Ortodoxă. Prin urmare, Bisericile Ortodoxe locale pot lua hotărâri în privința aplicării iconomiei după caz și din rațiuni pastorale particulare”- mai adaugă Patriarhia Română.

Conform prevederilor art. 88, alin. 1, lit. w din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, numai episcopul conducător al eparhiei (chiriarhul) poate acorda dispensă bisericească pentru căsătorii mixte.
În concluzie, episcopul locului (chiriarhul) poate să acorde, ca excepție de la regulă, dispensă pentru căsătoria religioasă a unei persoane creștin-ortodoxe cu o persoană de altă confesiune creștină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Weekend cu scrabble la Timișoara

Cei care vor să învețe regulile jocului de scrabble pot participa în weekend, în Timișoara, la cursuri gratuite de inițiere în acest sport al...

Sute de timișoreni au participat la „Dialogul public cu Garry Kasparov –Provocările Lumii Moderne”, organizat de UPT

În urma interesului extraordinar manifestat pentru conferința „Tech Talks by UPT”, Universitatea Politehnica Timișoara a ținut să ofere timișorenilor un eveniment special, dedicat exclusiv...

Citește și :