„Cartea Vieţii”… de „Ziua Morţilor”

524

Ambasada Mexicului în România organizează miercuri, 2 noiembrie, la UNAgaleria celebrarea uneia dintre sărbătorile cele mai semnificative ale patrimoniului mexican, Día de Muertos (Ziua Morţilor), cu o expoziţie de fotografie, pictură şi proiecţia animaţiei „The Book of Life”.

Punctul central al evenimentului este un „Altar de Muertos”, dedicat personalităţilor din Mexic şi România care au plecat dintre noi, în anul care se apropie de sfârşit.

De asemenea, va fi şi o expoziţie de fotografie şi pictură care să reflecte modul variat în care mexicanii celebrează viaţa şi onorează moartea prin diferite ritualuri care ţin de îmbrăcăminte, pictatul feţei, aducerea de ofrande sau mâncarea specifică Zilei Morţilor.

O surpriză pentru vizitatori va fi proiecţia filmului „The Book of Life” care a fost difuzat şi în cadrul festivalului Película – Latin American Film & Experience.

Filmul de animaţie „The Book of Life”, regizat de Jorge R. Gutierrez, îl prezintă pe Manolo care porneşte într-o aventură care îl poartă prin trei lumi fantastice, unde trebuie să îşi înfrunte cele mai mari temeri.

book-of-life

Filmul este descris drept o variantă animată a poveştii de dragoste dintre Romeo şi Julieta, plasată de această dată timpul sărbătorii Zilei Morţilor. Scenariul îl are în centru pe Manolo, un tânăr chinuit atât de dorinţa de a împlini aşteptările familiei, cât şi de a-i face pe plac inimii. Până să aleagă calea pe care să o urmeze, se îmbarcă într-o aventură incredibilă, ce-l poartă în trei lumi fantastice în care trebuie să-şi înfrângă cele mai profunde temeri.

Consiliul Naţional de Cultură şi Artă din Mexic, conştient de valoarea enormă a tradiţiilor legate de Ziua Morţilor, a organizat în acest an mai multe concursuri naţionale de fotografie la care au participat 689 de fotografi, cu 2.413 fotografii, realizate în 25 de state ale ţării. Prin aceste imagini s-a dorit promovarea, încurajarea şi consolidarea acestei manifestări culturale din Mexic.

Expoziţia care va avea loc în Bucureşti este împărţită pe trei teme şi va conţine doar o mică parte a lucrărilor premiate în Mexic: „Pieţe şi Târguri”, „Altare şi Ofrande”, „Muzică şi Dans”.

Una dintre sărbătorile cele mai semnificative ale patrimoniului mexican este Ziua Morţilor. O festivitate cu diferite feluri de manifestare printre statele şi regiunile ţarii, ce a fost inclusă în 2003 în Patrimoniului Cultural şi Imaterial al Umanităţii UNESCO.

Día de Muertos sau Ziua Morţilor, sărbătorită pe 2 noiembrie, celebrează viaţa şi onorează moartea celor plecaţi dintre noi, prin muzică, râsete, mâncare şi veselie.

Pentru Ziua Morţilor, familiile se adună în jurul mormintelor şi a unor altare special construite, ca să se roage şi să lase ofrande rudelor si prietenilor decedaţi. Tradiţia spune că, în aceste zile, morţii revin printre cei vii, iar jertfele sunt o modalitate prin care li se spune „bine aţi venit printre noi”.

Rudele oferă „pan de muerto” (pâinea morţilor), „mezcal” (băutură alcoolică din agave) şi „calaveras” (cranii de zahăr), precum şi fructe – pentru a potoli foamea morţilor, apă – pentru a le potoli setea, şi lumânări aprinse pentru fiecare suflet amintit.

Alături de momentele solemne, Ziua Morţilor este, de asemenea, sărbătorită cu o serie de parade, festivaluri şi petreceri.

Oamenii se îmbracă în costume care o evocă pe La Calavera Catrina: gravura unui schelet de sex feminin (soţia zeului lumii de dincolo) care a devenit, de-a lungul timpului, sinonimă cu sărbătoarea.

Parcurile şi pieţele oraşelor din Mexic sunt pline de spectacole în aer liber, piese de teatru, muzică şi dans. Ziua Morţilor este o sărbătoare atât a continuităţii, cât şi a schimbării.

LĂSAȚI UN MESAJ