Care este factorul principal al apariției rujeolei? Ce spun specialiștii din Timiș?

246

În luna octombrie s-a constituit un grup de lucru pentru anliza stării de sănătate a populației, la nivelul județului Timiș, odată cu epidemia rujeolei la nivel national. Scopul grupului de lucru a fost tocmai pentru a răspunde la întrebarea: De ce se întâmplă asemenea cazuri de îmbolnăviri și care sunt propunerile specialiștilor?

În cadrul acestui grup s-a propus un număr de 6 persoane format din: directorul Direcției de Sănătate Publică Timiș, președintele CJAS, președintele Societății Timiș de Medicină a Familiei, președintele Colegiului de Farmaciști din Timișoara, managerul general al Spitalului de Copii ”Louis Țurcanu” și președintele Asociației Salvați Copiii, filiala Tmiș.

Până la această dată au fost identificate 107 cazuri de rujeolă, începând cu luna iunie 2016, iar 28 sunt în curs de investigare. Majoritatea cazurilor confirmate au apărut la copiii cu vârstă mai mica de un an. Însă boala începe să se răspândească și să apară astfel de cazuri atât la adolescenți, cât și la adulți. Principala cauză a nevaccinării acestor copii este refuzul de către părinții. Astfel că nevaccinarea nou-născuților a reprezentat primul factor major al apariției rujeolei. Totodată, se pune problema dezinformării sau neinformării părinților asupra importanței vaccinări, astfel că se va face o mediatizare mult mai mare în rândul cabinetelor medicale de familie. Un prim pas va fi informarea prin pliante și bannere afișate în cadrul cabinetelor, dar și la sediile instituțiior de sănătate.

Totodată comisia de lucru a propus ca în cadrul grupului să mai includă o persoană. Este nevoie de un repereznatant al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Victor Babeș”. Acest lucru va avea loc până la data de 2 decembrie, urmând să își desfășoare activitatea începând cu 5 decembrie, transmite prefectul județului Timiș, Mircea Băcală.

Virusul care a declanșat epidemia rujeolei a venit undeva din nord, în vara anului 2016, și a ajuns o problemă la nivel national. În unele cazuri boala a fost fatală.

După eforturile de soluționarea a provenienței bolii, grupul de lucru a ajuns la anumite concluzii de prevenire a bolii. Pentru a trage un semnal de alarmă, se vor lipi în toate cabinetele medicale sute de afișe cu metode de prevenire a bolii. Medicii timișoreni au dat curs inițiativei și nu s-au împotrivit în demersul informării pacienților asupra rujeolei.

În urma măsurilor instituite a crescut numărul persoanelor vaccinate, în special în rândul copiilor. Astfel că, de la 876 de copii vaccinați în Timiș, s-a ajuns la 1.579 de copii vaccinați, până în luna septembrie.

Principala cauză a refuzului de către părinții a vaccinării copilului a fost reticiența și frica apariției reacțiilor adverse. Specialiștii ne asigură că aceste reacții, în cazul în care apar, pot fi declanșate la orice tip de vaccin. Informarea corectă a pacienților în ceea ce privește rujeola va începe în cabinetele de specialitate din Timiș, cu ajutorul bannerelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.