Care este calitatea aerului în Timișoara?

70

Direcţia de Mediu din cadrul Primăriei Timişoara a lansat, marţi, o pagină oficială a informării publicului privind calitatea aerului din municipiu, pe pagina web a administraţiei locale.

„Nu avem nimic de ascuns. Vrem să ştim adevărul despre calitatea aerului din Timişoara. Mă bucur mult când astfel de parteneriate se concretizează spre binele oraşului şi comunităţii timişorene”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Ca urmare a unui parteneriat încheiat între Primăria Timişoara şi Fundaţia ETA2U a fost pusă în funcţiune o reţea de colectare a informaţiilor privind concentraţiile orientative ale poluanţilor PM2.5 şi PM10 pentru 16 locaţii din oraş. Aceste informaţii pot fi vizualizate direct pe pagina web a Primăriei Timişoara.

Datele colectate vizează promovarea unui comportament pro-mediu şi pro-climă al cetăţenilor municipiului, prin stimularea interesului acestora faţă de calitatea aerului şi prin dezvoltarea unor iniţiative de tipul „citizen science”, precum şi a implicării active a populaţiei pentru dezvoltarea reţelei de monitorizare.

Cele 16 staţii de monitorizare a calităţii aerului sunt amplasate pe cele mai circulate bulevarde din oraş.

Preşedintele Fundaţiei partenere, Bogdan Grecu, a menţionat că implementarea acestei reţele s-a realizat de către ETA2U prin conectarea unor senzori la mai multe tehnologii de colectare şi transmitere a datelor, creând astfel un sistem de monitorizare a microparticulelor, în folosul comunităţii.

„Suportul tehnic a fost asigurat de Centrul de Transfer Tehnologic ETA2U Innovation, ca parte a unui proiect de dezvoltare servicii de tip zero paper. Datele colectate (PM2,5 şi PM10) vor fi furnizate către portalul de date deschise al primăriei şi ne dorim ca acestea să fie utilizate de comunitate, iar specialiştii în calitatea mediului să se orienteze în investiţii de staţii performante care să monitorizeze întreg spectrul de poluanţi atmosferici”, a explicat Bogdan Grecu.

Acest parteneriat creează premisa unor iniţiative viitoare în cadrul Primăriei Timişoara pentru o informare rapidă şi profesională privitor la mediu atât pentru populaţie cât şi pentru autorităţile locale. Sursa: AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ