Caravana Trips & Tips în sprijinul consumatorilor de zbor – VIDEO

175

Știați că aveți dreptul la mese și băuturi răcoritoare, proporțional cu timpul de așteptare atunci când zborul a întârziat sau a fost anulat? Sau că, în cazul în care zborul ajunge la destinație cu peste 3 ore întârziere ori este anulat, aveți dreptul la o compensație?

În anul 2016 Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor – ECC-Net a primit 44.875 de reclamații, 20,52% din aceste vizând transportul aerian, printre problemele reclamate fiind cele legate de întârzierea și anularea zborurilor, pierderea sau întârzierea bagajelor.

Un pas important în această direcție a fost făcut în anul 2013, când a fost demarată de către Comisia Europeană Campania de informare asupra drepturilor pe care le au pasagerii europeni, campanie care se bazează pe faptul că Uniunea Europeană este prima regiune din lume cu un set cuprinzător de drepturi ale pasagerilor pentru toate modurile de transport (aerian, feroviar, maritim, autobuz și autocar), scopul principal al acesteia fiind cunoașterea de către cetățeni a drepturilor de care dispun în prezent în temeiul legislației Uniunii Europene. Mai multe informații despre campanie puteți găsi pe site-ul dedicat: http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/ro/index.html.

”Suntem deja la al șaptelea an în care organizăm Ziua Drepturilor Pasagerilor în Transportul Aerian alături de celelalte Centre Europene ale Consumatorilor, al șaptelea an alături de consumatorii români care utilizează transportul aerian. Cel mai important mesaj pe care încercăm să-l aducem la cunoștința consumatorilor este că drepturile lor sunt reale și că nu pot fi ignorate de nimeni. Indiferent de situație, că vorbim de un zbor întârziat, anulat, de un bagaj pierdut, drepturile consumatorilor sunt clar stabilite și ar trebui respectate de transportatorii aerieni. Iar dacă acest lucru nu se întâmplă, ECC Romania este alături de ei pentru a le oferi informațiile sau sprijinul de care au nevoie”, a declarat doamna Irina Chirițoiu, Director ECC România.

Centrul European al Consumatorilor – EC România este plecat în Caravana Trips & Tips for Consumer prin ţară pentru a informa pasagerii din diferite aeroporturi despre drepturile pe care le au.

În perioada 30 mai – 6 iunie 2017, caravana ECC Romania va ajunge în aeroporturile din Timișoara, Oradea, Cluj şi Sibiu pentru a oferi sprijin şi consultanţă pasagerilor. Va parcurge peste 1500 km pentru a informa pe toată lumea asupra drepturilor pe care le avem atunci când călătorim în Europa.
– Aeroportul Traian Vuia Timișoara – 31 mai
– Aeroportul International Oradea – 1 iunie
– Aeroportul International Avram Iancu – Cluj – 2 iunie
– Aeroportul International Sibiu – 5 iunie

În fiecare oraș, pe lângă informările din aeroporturi, ECC România va avea şi întâlniri cu ziariștii din presa locală, iar la Cluj va informa spectatorii Transilvania International Film Festival – TIFF despre drepturile pe care le au atunci când călătoresc în Europa sau când achiziționează bilete de spectacole.

ECC România: Începând cu data de 1 ianuarie 2008 Centrul European al Consumatorilor România, ca membru al Rețelei ECC-Net, constituită la nivelul Uniunii Europene, înființat cu sprijinul Comisiei Europene și al Guvernului României prin intermediul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și găzduit de către Asociația Pro Consumatori (APC România), organizație recunoscută ca fiind de utilitate publică, oferă consumatorilor, pe lângă consultanţă și sprijin în soluționarea litigiilor transfrontaliere, şi servicii de informare asupra oportunităților oferite de piața internă și asupra drepturilorlor legale.

Caravana a luat startul la Timişoara şi va continua cu Oradea, Cluj şi Sibiu pentru a informa călătorii ce drepturi au.

“Referitor la greva controlorilor de trafic consumatorii nu vor putea primi despăgubiri, dar fiind considerată o împrejurare extraordinară au dreptul de a primi informaţii, de a fi direcţionaţi, de a primi mese şi băuturi răcoritoare comparative cu timpul de aşteptare ce îl au de făcut în aeroport”, a ţinut să precizeze Irina Chiriţoiu, director ECC România.

Scopul acestei caravane este de a informa şi rezolva informaţiile transfrontaliere atunci când agenţii economici sunt din afara României pe teritoriul UE. Până în prezent Centrul a avut peste 4000 de reclamaţii transfrontaliere. Comerţul on line este un alt domeniu unde Centrul se implică, românii devenind tot mai activi în achiziţionarea de bunuri şi produse online din străinătate: “Ca şi ţări unde consumatorul român a întâmpinat multe probleme pe comerţul online ar fi Ungaria, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia. Pe lângă poduse de înfrumuseţare, electronice, electrocasnice, putem vorbi şi de servicii turistice (cazare sau achiziţionare de excursii opţionale, închirieri de maşini), ar mai fi şi medicamentele, multe pe boli incurabile, unde reclamaţiile au curs, dovedindu-se fraudă sau multe dintre produse ţinute în condiţii improprii, nemaiputând fi folosite. Ne implicăm şi în servicii turistice atunci când sunt achiziţionate direct de consummator online sau de la agentul economic din ţara respectivă. Un domeniu mai puţin cunoscut este time share, unde sunt puţine reclamaţii”, a spus Laura Pascu, manager.

La nivelul Centrului din România s-au primit 700 de reclamaţii, atât de la consumatorii români, cât şi de la cei străini care vin şi achiziţionează produse din România, atât online cât şi din magazine, ca turişti.

Cele mai multe reclamaţii la zboruri ar fi Italia şi Ungaria în general pe anulări şi întârzieri de zboruri, dar şi pierderi de bagaje, sau deteriorări.

“Rolul nostru este acela de a informa în principal consumatorul asupra drepturilor ce le are atunci când se confruntă cu astfel de reclamaţii, dacă reclamaţia este doveditoare se preiau toate actele şi se transmit spre Centrul European din ţara unde îşi are sediul Compania Aeriană respectivă”, a spus av. Elena Moise.

Sunt reclamaţii simple, complexe, complicate, cu sume mari, cu sume mici iar şansa de reușită în astfel de reclamaţii este de 90%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.