Când se va relua activitatea normală a Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”

37

Revenirea la activitatea medicală normală a Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timişoara se va face treptat, cu respectarea aceloraşi reguli stricte de protecţie, cei mai expuşi fiind medicii şi asistenţii medicali, a declarat, pentru AGERPRES, directorul spitalului, Cristian Oancea.

Data de la care ar putea fi făcut primul pas în acest sens depinde de momentul în care trendul îmbolnăvirilor se va menţine descrescător, decisivă fiind perioada de până în 10-15 iunie. În cazul în care curba va redeveni ascendentă, pneumologul Cristian Oancea spune că cel de-al doilea val pandemic nu va fi în toamnă, ci în iulie-august.

„Revenirea la activitatea normală a spitalului vrem să o facem treptat. Dacă trendul este descendent şi continuăm cu aceeaşi linie ca şi până acum, sperăm ca în iulie – august să intrăm într-o activitate normală, iar colegii de la Pneumologie cât şi cei de la Boli Infecţioase şi cei de la Chirurgie Toracică ‘să-şi reintre în drept’. Nu ştim ce va fi la începutul lunii iunie; dacă vom asista la o nouă explozie de COVID-19, atunci vom amâna, până când se stinge pandemia în zonă. Ne îngrijorează acum perioada până prin 10-15 iunie, asaltul acesta al diasporei pe graniţa de vest şi faptul că o parte a populaţiei nu respectă regulile de distanţare fizică şi purtarea măştii. Dacă va fi o exacerbare virulentă a virusului, atunci cel de-al doilea val nu va fi în toamnă, ci în iunie-iulie”, a afirmat Cristian Oancea.

El a explicat că va exista o zonă-tampon de suspecţi, unde aceştia vor fi recoltaţi şi li se vor face analizele. Dacă vor fi SARS-CoV-2 negativi, vor fi trimişi în clinicile mari, iar dacă vor fi pozitivi, vor fi internaţi într-un compartiment pe care-l creează spitalul.

„Vom continua cu măsurile de protecţie, cât vor fi ele posibile, atât pentru pacienţi, cât şi pentru cadrele medicale şi ceilalţi angajaţi, pentru că practic vom intra într-o adevărată loterie medicală, în sensul în care am avut pacienţi care s-au pozitivat la al doilea sau la al treilea test. Încă nu ştim ce procent de populaţie a trecut prin infecţie şi de aceea testarea trebuie să rămână în vigoare. De aceea vom crea acest sistem tampon, de zonă galbenă, în care vom face triajul pacienţilor în funcţie de rezultatul testului PCR. Este un virus foarte parşiv, cu foarte multe mutaţii. Ne temeam de acest lucru, dar noi trebuie să ne reluăm activităţile medicale, pentru că nu putem trata doar COVID-19 ani de zile. Dacă indicele de creştere nu va fi atât de ridicat, vom crea un compartiment dedicat acestor pacienţi, ca în cazul gripei şi în rest vom relua activitatea, treptat, cu adaptare din mers, văzând şi făcând”, a detaliat pneumologul.

LĂSAȚI UN MESAJ