Campioana României la rugby nu merită o arenă civilizată!

132

Situație halucinantă pentru infrastructura medievală a unui municipiu de talia Timișoarei. Încă un an a trecut fără ca vreuna dintre bazele sportive să primească lucrări majore, ori să fie demarată o altă investiție. Poate la anul….

O concluzie tristă la care ajungi după ce analizezi ultimii 7 ani în care Saracens a făcut performanță și a adus titluri, cupe și meciuri europene pentru Timișoara. A primit în schimb doar umilințe. S-a hrănit în toți aceștia ani cu promisiuni și a visat că va beneficia de propria bază modernă. Oficialitățile locale i-au plimbat prin Ronaț, apoi au ajuns pe arena CFR și în Ciarda Roșie pentru ca în final cercul să se închidă tot cu ideea unei arene în Ronaț. Nu s-a realizat nimic, promisiunile s-au risipit și campionii au rămas în noroiul din Ronaț.

La începutul acestui an, cu surle și trâmbițe s-a anunțat alocarea unei sume de 800.000 de lei din partea municipalității pentru modernizarea la un standard civilizat a arenei Gheorghe Rășcanu. Motiv pentru care campioana și-a luat viză de flotant pe Dan Păltinișanu.

”Pentru reabilitarea completă a stadionului Gheorghe Rășcanu din Ronaț va fi prevăzută, în bugetul local, suma de 800.000 lei, adică 180.000 euro. Este vorba despre refacerea tribunelor, refacerea vestiarelor, care acum sunt în niște containere închiriate, refacerea completă a gazonului și a aleilor de acces. Deci, practic, o modernizare completă. Vom avea o bază decentă, dar probabil că numai din sezonul viitor”, se lăudau șefii SCM-ului în primăvară. Lunile au curs una câte una, dar investițiile nu au început nici în primăvară, nici în vară, nici măcar pe ultima 100 de metri.

Așa se face că în 25 noiembrie, atunci când rugbiștii au revenit în Ronaț pentru jocul oficial cu Steaua București au găsit lucrurile exact cum le-au lăsat în urmă cu aproape un an! ”Ce modernizări? Totul este la fel cum era înainte. Au fost vreo doi să dea cu trafaletul și alții s-au uitat la geamuri, dar nu știu dacă au și făcut ceva”, a comentat unul dintre veteranii echipei. Într-adevăr, preconizatele modernizări s-au transformat în niște igienizări ce nu justifică indisponibilitatea de un an de zile a arenei. Saracens și-a disputat toate jocurile pe un Dan Păltinișanu unde nu s-a simțit ca acasă, iar acest lucru s-a văzut și în rezultatele echipei. În plus, aceste jocuri au costat clubul SCM destul de serios la buzunar. Numai chiria aferentă jocurilor din această toamnă plătită către CJT ajunge la 98.000 de lei.

Reprezentanții Primăriei Timișoara dau vina pe legislație, birocrație și pe lipsa de comunicare cu reprezentanții clubului. ”Inițial s-a vorbit despre lucrări de reparații pe care noi le puteam face și pentru care prevăzusem 800.000 de lei în bugetul nostru cu Colterm. Pentru o refacere a gazonului trebuia să apelăm la o societate de specialitate. Dar se puteau face și acestea. La discuțiile ulterioare s-a vorbit despre investiții în suprafața de joc și baza sportivă. Ori asta necesită un proiect tehnic.

Nu poți să pui aspersoare și să schimbi gazonul în întregime sau să refaci tribunele și vestiarele doar pe reparații, aceste lucrări intră la investiții. Așa cere legea, să se respecte procedura. Iar acest proiect tehnic nu putea fi demarat pentru că abia de vreo 3 săptămâni a ieșit CF-ul cu intabularea terenului de rugby. S-a făcut o igienizare și pe efortul clubului s-a nivelat gazonul”, explică Mihai Costa, șeful biroului Sport-Cultură de la PMT.

Arena Gheorghe Rășcanu a fost botezată astfel în urmă cu câțiva ani. În mediul sportiv este cunoscută sub titulatura de terenul Electromotor și este una dintre cele mai ”bătrâne” arene aflate încă în circutul sportiv. RCM Timișoara evoluează acolo din anul 2007.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.