Căldura riscă să se scumpească, la Timișoara

193

Preţul plătit de timişoreni pentru căldură ar putea creşte. Colterm cere Consiliului Local Timişoara majorarea subvenţiei pentru producerea gigacaloriei, majorare care s-ar putea răsfrânge și asupra consumatorilor casnici.

La începutul lunii, când au crescut preţurile de la gaze naturale şi energie electrică, cu 6, respectiv 5%, s-a pus problema majorării tarifelor pentru căldură în Timişoara. Atunci edilul şef, Nicolae Robu, spunea: „Inevitabil, creşterea preţului la ingredientele pentru producţia de gigacalorii trebuie să se răsfrângă şi în preţul gigacaloriei, altfel ducem Colterm în faliment. Facem o analiză. Eu îmi doresc să nu îl împovărez pe cetăţean. Dar nu pot să mă hazardez să spun că acoperim noi, prin subvenţii, diferenţa de preţ. În funcţie de cât va fi diferenţa şi de ce posibilităţi avem la buget, vom decide dacă acoperim totul prin majorarea subvenţiei sau dacă se ajunge la majorarea gigacaloriei la abonat”.

Acum, compania de termoficare din oraş vrea mai mulţi bani de la bugetul local pentru a produce gigacaloria.

„Se propune modificarea preţului local de producere a energiei
termice livrată de S.C. Compania Locală de Termoficare COLTERM S.A., de la valoarea de 314,50 lei/Gcal exclusiv TVA şi 374,26 lei/Gcal cu TVA, la valoarea de 334,86 lei/Gcal exclusiv TVA şi 398,49 lei/Gcal cu TVA”, se arată în solicitarea Colterm.

În proiect nu se vorbşte despre majorarea tarifelor către populaţie, dar aleşii locali vor dezbate subiectul, marţi, de la ora 16:00, în cadrul şedinţei de plen şi ei vor decide dacă timişorenii racordaţi la Colterm vor scote mai mulţi bani din buzunar pentru căldură în această iarnă.

Dacă majorarea este aprobată, noile tarife vor intra în vigoare din 1 noiembrie.

Update: Timişorenii vor plăti acelaşi preţ la gigacalorie. Autoirităţile locale spun că majorarea preţului de producerea gigacaloriei este inevitabiă, după scumpirea gazului şi a curentului. Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, declară însă că preferă să dea mai muli bani de la bugetul local către Colterm, ca subvenţie, decât să crească tarifele la populaţie.

„Facem ca timişorenii să plătească tot cât au plătit până acum. Primul gând acesta este, să fac tot posibilul să nu se ajugă la majorarea preţului la gigacalorie pentru cetaăţeni. Vrem să încurajăm rămânerea şi revenirea la sitemul de termoficare centralizat”, a declarat Nicolae Robu.

LĂSAȚI UN MESAJ