Blues în creierii munţilor. Povestea Panorama Blues Festival

309

,,În 2013, după o cântare a lui Mike Godoroja pentru prieteni, am simţit că trebuie sa organizăm un festival emblematic pentru Ţinutul Pădurenilor. Aşa s-a născut prima ediţie a festivalului de blues. A fost un inceput timid, dar hotărât. N-a fost ușor să ajung la Ghelari, dar când am parcat pe dealul înconjurat din toate părțile de munţi am uitat de tot, pentru că locul acesta e cu adevărat spectaculos. Nici nu se putea un decor mai bun pentru Panorama Blues Festival, o întâlnire a oamenilor care iubesc muzica bună”, spunea Mike Godoroja în 2013.

,,Acum, la a cincea editie, putem spune că nu suntem o întâmplare. Am depăşit acel numar critic specific pentru evenimentele cultural-muzicale din România, care încep cu suportul financiar din interesul unui lider local şi după maximum două ediţii, evenimentul moare pe considerentul că investiţia nu este în folosul comunităţii. Genul muzical BLUES, pe care îl promovăm, aparţine elitelor şi publicul meloman avizat, iar de-a lungul timpului am adaptat lineup-ul pentru fiecare ediţie. Să fie altceva! Prin urmare, muzicienii, trupele care au concertat la Panorama Blues Festival, au prezentat proiecte muzicale. Toate selecţiile şi combinaţiile fericite de line-up i se datorează lui Mike Godoroja.”, susțin organizatorii fesyivalului.

“Moşu” Florian Lungu va reveni şi el la Ghelari (județul Hunedoara), iar acest lucru înseamnă că Panorama Blues Festival a primit recunoaşterea calităţii şi a lucrului bine făcut.

În 2013, la prima ediţie au fost recitaluri ale instrumentelor de percuţie: Corneliu Stroe, Trenul de Noapte cu Marcian Petrescu, Vali Vatuiu – toţi s-au desfasurat la maximum. Un proiect foarte fain, din Timişoara, pregătit pentru prima ediţie a festivalului, a fost Mircea Bunea Trio.

Ramâne de referinţă faptul că, în anul 2013, pentru prima dată în Munţii Poiana Ruscă s-a auzit live blues&jazz. În anul urmator, 2014, regalul de chitara AG Weinberger – Rares Totu a facut ca la miez de noapte, în Munţii Poiana Ruscă, timpul să aibă o altă curgere.

The lord of Hammond organs este proiectul de la ediţia din 2015, când la Panorama Blues Festival au fost trei asemenea instrumente pe scenă, unicat in peisajul muzical din România, mânuite cu maxim de pricepere de Othelo Florin Milcof, Cosmin Farcas şi Ramiro Junger. Clujenii de la Nightlosers au făcut prăpăd în miez de noapte, într-un recital de aproape două ore.

Anul 2015 ramâne de neuitat. Reprezentanţii ardealului au continuat să uimească, iar la ediţia din 2016 au facut o cântare memorabilă cei de la Desperado. Participanții la spectacol pot să jure că o oră şi jumătate s-a cântat şi dansat neobosit. A fost si jazz de cea mai bună calitate. Jonny Bota împreuna cu Bega Blues Band din Timişoara au fost oaspeţi. Panorama Blues Festival a avut si invitati de peste hotare: trioul Tangled Eye, cu o formulă de instrumetişti din Olanda şi solistă de culoare din America. De asemenea, a concertat si Clay Windham, un chitarist de blues din New Orleans.

Panorama Blues Festival este si rampa de lansare a Monicai Odagiu si a lui Vlad Nicolici care au ajuns printre finalişiti la Vocea Romaniei şi care au cântat şi în festival. Florin Giuglea şi-a început cariera muzicală cu blues-rock-ul, fiind nominalizat ca Best Rock Act la Romanian Music Awards. La Ghelari a pezentat albumul de debut “Invitation to the Blues”.

Momente aparte au fost oferite si de George Baicea si bandul sau prin linia melodica absolut originala si solouri inconfundabile de chitara. Apoi, Steel Blues din Hunedoara, o formaţie care s-a născut odată cu festivalul. Mircea Goian, un muzician de mare calibru, a participat la toate editiile de până acum. Inventiv, a venit în fața publicului avizat cu proiecte originale si instrumentişti de-ai locului, de mare valoare.

Ce aduce bun Panorama Blues Festival pentru comunitatea din Ghelari ? Ieşire din anonimat, sute de participanţi valorosi – artişti şi public, dezvoltare turistica, vizibilitate naţională şi internaţională, confirmată de miile de accesări pe internet. Pentru judetul Hunedoara, un festival unic, asteptat cu nerăbdare și curiozitate în fiecare an, devenit un reper pe harta evenimentelor muzicale din Romania. Pentru organizatori, un efort si o căutare permanenta de sponsori, pentru a sustine angajamentul artistic pe care pe care l-au făcut cu scopul promovării Ținutului Pădurenilor, meleag care, în mod nedrept, nu este pus în valoare pe măsura măreţiei istorice, culturale şi sociale. Ce doresc organizatorii de la Panorama Blues Festival? Să crească numărul celor care urcă muntele ca să asculte blues şi să contribuie la formarea unei adevărate comunități a iubitorilor de muzică de bună calitate în natură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.