Biroul Unic al CCIAT, premieră în sistemul cameral românesc-VIDEO

583

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Timiș ne-a obișnuit în ultimul sfert de secol cu numeroase inițiative venite în întâmpinarea mediului de afaceri local. Multe din ele sunt chiar premiere la nivel național, la început cu greu acceptate dar în timp preluate cu entuziasm și de alte județe.

Cea mai nouă inițiativă este gândită de mult timp și elaborată cu multă grijă și cheltuială de timp și energie. Dar va aduce un plus de confort firmelor ce vor să se pună la punct cu toate actele avizele legale necesare.

Este vorba de un așa numit birou unic. Astfel, în loc de veșnicele plimbări dintr-un capăt în altul al orașului la multe instituții și inspectorate pentru obținerea unor acte, solicitantul vine la sediul de pe bulevardul Eroilor de la Tisa nr.22 al Camerei de Comerț și rezolva aici toate problemele.

Acest birou unic este o entitate fără personalitate juridică. Dar are posibilitatea de a oferi antreprenorilor consultanță și informații primare specifice.

Parteneriatul Regional pentru înființarea „Biroului Unic” s-a născut ca urmare a relațiilor de colaborare îndelungate și fructuoase ale CCIAT cu instituții ale administrației publice locale și regionale, servicii deconcentrate în teritoriu, organizații intermediare regionale, alte entități.

Din dorința de a crea un climat de afaceri stabil și coerent, compatibil cu standardele naționale și europene, conducerea CCIA Timiș și-a propus pentru anul acesta să confere o nouă dimensiune parteneriatului cu instituțiile statului. Astfel, în cadrul Acordului de Colaborare încheiat cu Instituția Prefectului Județul Timiș, CCIAT a derulat în cursul primului semestru al anului 2016 un număr de 9 seminarii de instruire și informare a agenților economici, pe tematici de interes: Codul Muncii; Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală; Codul Vamal Unional; siguranța alimentară, protecția consumatorului și ordinea publică; securitatea la incendii și protecție civilă / Autorizarea societăților comerciale; Ziua Agriculturii; Programul Național pentru Dezvoltare Rurală 2016; Protecția mediului; Igienă și sănătate publică – acțiuni care au reunit peste 1300 de agenți economici.

Având în vedere succesul de care s-au bucurat aceste seminarii în rândul agenților economici timișeni, calitatea dinamică și interactivă a prezentărilor, acuratețea și rigurozitatea informațiilor transmise, CCIA Timiș împreună cu instituțiile partenere au convenit înființarea unei structuri menită să contribuie la facilitarea dialogului cu mediul de
afaceri local și regional.

Această colaborare între instituții diverse a fost pusă pe hârtie și parafată sub forma unui act numit „Carta” sau Parteneriat Regional de Colaborare.

Semnatarii Cartei Parteneriatului Regional pentru crearea Biroului Unic al CCIAT (în ordine alfabetică) sunt: Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Timiș; Agenția pentru Protecția Mediului Timiș; Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest Timișoara; Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Vest Timiș; Direcția Agricolă Județeană Timiș; Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara; Direcția de Sănătate Publică a Județului Timiș; Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor Timiș; Inspectoratul de Poliție Județean Timiș / Serviciul Investigarea Criminalității Economice; Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat”al Județului Timiș; Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș; Primăria Municipiului Timișoara / Biroul Autorizare Activități Comerciale și Gestiune Spații Publicitare.

Metodologia de lucru a Biroului Unic constă în prezența câte unui reprezentant al fiecărei instituții partenere, săptămânal, în fiecare zi de marți, în intervalul orar 9.00-12.00.

LĂSAȚI UN MESAJ