Bilanț după primul an al proiectului Electromobilitate, inițiat pe 24auto.ro

104

Inițiat în primăvara anului 2018, proiectul Electromobilitate a demarat pe website-ul de știri auto 24auto.ro, sub forma unei secțiuni dedicate electrificării transportului auto. Scopul este de a informa și educa publicul larg despre ecosistemul autovehiculelor electrice – modele noi, stații de încărcare, noutăți și evoluții globale.

În cadrul secțiunii nou create, în acest prim an am publicat câteva sute de articole care au abordat, într-o formă sau alta, electromobilitatea. Am dedicat numeroase materiale modului de funcționare al automobilelor electrice, sistemelor de încărcare, inițiativelor românești și internaționale în domeniu. Am abordat temele controversate legate de subvențiile acordate producătorilor și cumpărătorilor, de poluarea în timpul fabricației și încărcării cu energie electrică, în funcție de modul de producere a acesteia, cât și cele despre reciclarea acumulatorilor și a autovehiculelor electrice.

De asemenea, am încercat să ținem pasul cu numeroasele apariții noi în domeniu, am participat la târguri internaționale și inaugurări de linii de producție pentru automobile electrice de oraș, am efectuat test drive-uri cu toate automobilele electrice pe care ”am pus mâna” și am informat cât mai obiectiv, dar cu entuziasm pentru mobilitatea electrică, despre experiențele noastre. În toamna lui 2018 am participat la Salonul Auto București & Accesorii, la solicitarea organizatorilor, în calitate de purtători de cuvânt pentru electromobilitate.

Convinși că emoțiile trăite la volanul unui automobil electric nu pot fi descrise în cuvinte și că experiența practică este în masură să convingă cu mult mai bine decât articolele noastre, proiectul a inclus și achiziționarea a două dintre cele mai apreciate modele de automobile 100% electrice ale momentului: Hyundai Ioniq si Tesla Model 3. Le-am testat impreuna cu zeci de persoane interesate de electromobilitate, în diferite condiții, la Timișoara, Deva și Sibiu, dar și în SUA, Norvegia, Suedia și Germania.

S-au alăturat proiectului și le suntem recunoscători pentru acest lucru, partenerii noștri de la RMB Casa Auto Timișoara, Porsib Sibiu, Inspiroline Timișoara și EVConnect.ro.

Scopul următoarei etape a proiectului Electromobilitate este de a efectua teste în paralel cu cele două automobile electrice de concepție total diferită, dar ambele remarcabile prin eficiență. Intenționăm să oferim în continuare test drive-uri celor interesați, prin care pot conduce ambele modele, pentru a înțelege mai bine diferențele între tracțiunea față și spate, între un automobil cu interior clasic și altul avangardist, pentru a compara autonomia, economia și în cele din urmă preț.

Ne propunem sa prezentăm periodic rezultatele probelor de drum, impresiile celor ce au condus ambele modele și să insistăm asupra aspectelor financiare, așa cum stau ele astăzi, când acumulatorii sunt (încă) foarte costisitori, reprezentand cca. 30% din prețul unui automobil electric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.