Bătaie de joc: treptele Catedralei din Timișoara, simbol al Revoluției, găsite aruncate în mijlocul unei gropi de moloz. FOTO

479
trepte catedrala

Bătaie de joc la Timișoara. Treptele Catedralei Mitropolitane din oraș, simbol al Revoluției din Decembrie 1989, pe care au murit primii oameni care au strigat „Libertate”, au fost găsite, astăzi, în Șag, la marginea unei păduri, în mijlocul unei gropi de moloz.

Vă reamintim că vechile trepte au fost îndepărtate în urma lucrărilor de reabilitare a scărilor catedralei din anul 2013. Reprezentanții Universității de Vest din Timișoara anunță că au de gând să le pună în valoare, acum că au fost găsite.

Treptele pe care în Decembrie 1989 au murit primii manifestanți anticeaușiști și anticomuniști au fost recuperate cu sprijinul unei echipe de la Cons Electrificare Instal.  Acestea vor face obiectul unui concurs de proiecte al Facultății de Arte și Design. Se dorește valorificarea lor în cadrul unui monument care ar putea fi expus în Parcul Artiștilor din zona Oituz, în apropierea Memorialului Revoluției.

Vestea identificării acestor trepte, cu o valoare simbolică deosebită, m-a bucurat, dar și întristat. M-a întristat pentru că o parte a istoriei noastre a zăcut ani întregi într-o groapă de moloz. M-a bucurat, în contextul în care ele au fost identificate și le putem pune în valoare prin colegii noștri de la Facultatea de Arte și Design. Ne dorim să aducem cinste oamenilor care au scris istoria în acele momente”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Aproximativ trei metri cubi de trepte au fost recuperați din groapa de moloz de la Șag și vor ajunge la Universitatea de Vest din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ