Băsescu și doi foști ambasadori americani în România, denunțați pentru fapte grave de corupție! Cine i-a denunțat și ce reacție va avea DNA în această speță

284

Fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, a depus miercuri un denunț la DNA în care acuză compania Microsoft și pe fostul președinte Traian Basescu de constituire de grup infracțional organizat. Denunțul, care a fost publicat de site-urile stiripesurse.ro și corectnews.com , îi mai acuză pe foștii ambasadori americani Nicholas Frank Taubman și Mark H. Gitenstein, dar și pe reprezentantul Austriei, Martin Eichtinger, de traficul de influență și instigare la trafic de infuență.

Acest denunț a fost depus în ziua în care Gabriel Sandu a fost trimis în judecată de DNA în dosarul Microsoft III, alături de oamenii de afaceri Dinu Pescariu și Claudiu Florica și fostul director al Microsoft România, Calin Tatomir. Gabriel Sandu, ministru al Comunicațiilor la acea vreme, este acuzat în acest dosar de procurorii anticorupție că ar fi favorizat firma celor doi oameni de afaceri să încheie un contract software fără licitație publică. Prejudiciul în acest dosar este estimat de procurorii anticorupție la peste 51 de milioane de euro.

De notat ca în prezent Gabriel Sandu se află în pușcărie, după ce a fost condamnat în octombrie 2016 la trei ani de închisoare cu executare în alt dosar Microsoft, alături de Gheorghe Ștefan (6 ani de închisoare), Dumitru Nicolae „Niro” și Dorin Cocoș (câte 2 ani și 4 luni de închisoare).

Traian Băsescu este acuzat de Gabriel Sandu de constituirea unui grup infracțional organizat, traficul de influență, instigare la trafic de infuență, luarea de mită și spălare de bani.

Gabriel Sandu îi acuză pe Emil Boc și Elena Udrea de traficul de influență și instigare la trafic de infuență.

În acest denunț de 25 de pagini apar nume „grele” ale scenei publice românești, precum Dorin Cocoș, Sebastian Ghiță, Elena Udrea sau Mihai Tănăsescu. La un moment dat este pomenit și fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea.

„Mentionez ca si subsemnatul am fost santajat sa platesc ilegal cei 57.000.000 $ de catre Claudiu Florica si Dorin Cocos in mod direct, si indirect de catre Traian Basescu, (‘Taticutul ‘), Elena Udrea, Emil Boc, Calin Tatomir, Florin Pletea, Sorin Eftene, Gheorghe Gherghina, W. Horak, Dragos Nicolaescu, Diana Comanici, avocat Doru Bostina, Razvan Radu, Serban Tanasescu, dar mai ales de ambasadorii Nicholas Taubman, Mark Gittenstein, Martin Eichtinger, care m-au fortat sa platesc aceste sume furate de Microsoft cu complicitatea FSC (Fujitsu Siemens Computers GMBH) si gruparea Florica”, scrie Gabriel Sandu, in acest denunt.

Acesta acuză la un moment dat o „intervenție brutală” a fostului ministru de Finanțe al lui Adrian Năstase, Mihai Tănăsescu, în calitate de reprezentant al FMI, la Emil Boc, care „i-a determinat pe domnii Gh.Gherghina și Cezar Armeanu să plătească 31.000.000 $”.

„Subliniez ca ambasadorii Nicolas Taubman, Mark Gittenstein, Martin Eichtinger, m-au amenintat ca voi suporta consecinte serioase daca nu voi plati hotararile de guvern”, acuză acesta.

Gabriel Sandu susține că, la presiunile facute de Microsoft, Claudiu Florica, Dorin Cocos și Elena Udrea, a fost determinat să demisioneze de către prim ministrul Emil Boc, „la ordinul președintelui Traian Băsescu”.

Iată mai jos un fragment din acest denunț:

„Nu am stiut cine a castigat e-Romania 1. Dupa castigarea licitatiei e-Romania 1, la inceputul anului 2009, am fost sunat de domnul Sebastian Ghita, cu care m-am intalnit si care mi-a spus urmatoarele:

1.  trebuie sa tin cont de Dorin Cocos, care are interese cu Elena Udrea, care la randul ei are o influenta uriasa asupra lui Traian Basescu. De altfel, se pare ca, la acel moment, Dorin Cocos ma ‘parase’ deja presedintelui Basescu ca ‘cu Sandu nu se poate lucra’.

2.  Ministerul meu are un proiect e-Romania, iar el, Sebastian Ghita, este cel care l-a castigat dar este de acord ca o parte din proiect sa fie preluat de Dorin Cocos, la insistentele domnului Dinu Pescariu. In acest sens, mi-a solicitat ca, in zilele urmatoare, sa il primesc pe grecul care, impreuna cu Claudiu Florica, era sef de consortiu, sugerandu-mi sa accept conditiile puse de Cocos – Pescariu – Florica, intrucat acestia au acordul lui Traian Basescu si ‘viza’ lui Florian Coldea, motiv pentru care nu avea rost sa ‘imi bat cuie in talpa”.

sursă: hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ